ADVIES COMMISSIE DAGARRANGEMEN

Overheid moet investeren in samenwerking scholen, kinderopvang

Overheid moet investeren in samenwerking scholen, kinderopvang en vrije tijdsvoorzieningen

Den Haag, 24 januari 2002'- Basisscholen, kinderopvang en vrijetijdsvoorzieningen moeten intensiever gaan samenwerken, zodat ouders met jonge kinderen werk en zorg beter kunnen combineren. Ouders willen een doorlopend aanbod dat rekening houdt met arbeidstijden en dat rust brengt in de dagindeling van kinderen. Voorzieningen voor ouders en kinderen voldoen niet aan die eisen.
De overheid zal moeten investeren in gezamenlijke huisvesting van onderwijs- en opvangvoorzieningen en een premie moeten verstrekken op lokale samenwerking. Door intensievere samenwerking ontstaan ook nieuwe en aantrekkelijke banen in de sector, waardoor de taakbelasting van onderwijzend personeel kan worden verlicht.

Dit staat in het Advies van de Commissie Dagarrangementen dat donderdag 24 januari door de voorzitter, de heer Henk Pijlman, aan staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt overhandigd. De presentatie vindt plaats tijdens de conferentie 'Dagindeling Halverwege' waar een tussentijdse balans wordt opgemaakt van 140 experimenten Dagindeling. De commissie Dagarrangementen is december 2000 ingesteld door de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Economische Zaken en Grote Steden- en Integratiebeleid.

Concept dagarrangement
De Commissie presenteert het concept dagarrangementen: een combinatie van opvang vóór school, onderwijs, opvang tussen de middag, en een breed aanbod van culturele, sportieve en educatieve activiteiten na lestijd. Voor vervoer tussen diverse locaties wordt gezorgd. Het pedagogisch aanbod is van hoge kwaliteit en biedt kinderen continuïteit, rust en veiligheid. Ouders kunnen naar behoefte een eigen dagarrangement samenstellen. Met dit concept wordt op een aantal plaatsen reeds geëxperimenteerd

Onderzoek onder ouders
Uit een onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van de Commissie Dagarrangementen naar ervaringen en wensen van ouders en kinderen, blijkt dat werkende ouders, vrouwen en mannen, grote moeite hebben de dagelijks zorgtaken uit te voeren. 87% van de aanstaande moeders gaat minder werken om de opvang te regelen, naast 29% van de mannen. Als het kind naar de basisschool gaat, past 55% van de ouders de werktijden aan het schoolrooster aan.
Meer dan 80% wil verregaande samenwerking tussen school, opvanginstelling en de vrijetijdssector. Ouders reageren positief op het idee van dagarrangementen. Kinderen kunnen gemakkelijker deelnemen aan sport, culturele activiteiten en clubjes. Driekwart van de ouders ziet voordeel in gezamenlijke huisvesting of in één aanspreekpunt op een van de locaties. De discrepantie tussen school-, opvang- en werktijden wordt opgelost en het tijdrovende halen en brengen is verleden tijd.

Maatschappelijke baten
De maatschappelijke baten van dagarrangementen zijn aanzienlijk. Een verhoging van de arbeidsparticipatie en de arbeidsproductiviteit alsmede inverdieneffecten op uitkeringen levert de rijksoverheid op jaarbasis minimaal 800 miljoen euro op, zo heeft de commissie berekend. Werkgevers besparen op kosten voor ziekteverzuim en personeelsverloop naar schatting een bedrag van 500 miljoen euro.

Lokaal maatwerk
Om het aanbod van dagarrangementen uit te breiden ziet de commissie een actieve rol weggelegd voor de gemeente. Voor het stimuleren, coördineren en faciliteren van lokale samenwerking tussen onderwijs, opvang- en vrijetijdsvoorzieningen stelt de commissie een stimuleringsbudget voor van 50 miljoen euro per jaar. De commissie pleit voor een uitbreiding van het aantal multifunctionele accommodaties voor onderwijs en opvang in de komende kabinetsperiode. Hiervoor zou het rijk een investeringsimpuls ter beschikking moeten stellen van 150 miljoen euro op jaarbasis, bestemd voor (ver) bouw van tweeduizend locaties.

Leidraad voor gemeenten
Tegelijk met het Advies verschijnt de Leidraad voor multifunctionele accommodaties, een handleiding voor gemeenten die met dagarrangementen aan de slag willen. De Leidraad beschrijft het proces van idee tot realisatie van multifunctionele accommodaties aan de hand van praktische voorbeelden en suggesties. De publicatie is voor alle gemeenten in Nederland beschikbaar.

Samenstelling Commissie Dagarrangementen
drs. H.J.Pijlman (voorzitter), prof. Dr. J.Th.J. van den Berg, I.G.C. Faber, prof. Ir. F. Houben, drs. A. Kasem, drs. R. Peetoom, drs. C.P. Vogelaar, J.Th.J. Wakkie


---

Voor meer informatie over het Advies van de Commissie Dagarrangementen kunt u contact opnemen met A. Duin, 070- 3765912/ 06-53932036

Het Advies van de Commissie Dagarrangementen, de Leidraad voor multifunctionele accommodaties en de diverse deelonderzoeken, zijn op te vragen bij
Commissie Dagarrangementen, postbus 556, 2501 CN den Haag, telefoon:
070-3765912

Het Advies en de deelonderzoeken zijn eveneens te raadplegen op de internetsite
www.dagarrangementen.net en www.dagindeling.nl
(vanaf donderdag 24 januari 2002 12.00 uur)

24 jan 02 10:02