FNV BOUW

FNV Bouw: WW'ers zonder inkomen

Werkzoekenden moeten veel te lang wachten op intake bij een Centrum voor Werk en Inkomen. Daardoor zitten zij zonder inkomen en evenmin worden ze snel aan nieuw werk geholpen. Aldus FNV Bouw in een brandbrief aan Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De bond vindt dat de Minister zo snel mogelijk een eind moeten maken aan de lange wachttijden bij de CWI's. Minder loketten, minder bureaucratie en meer afstemming: dat waren de doelstellingen van de Wet SUWI (Samenwerking Uitvoering Werk en Inkomen). Maar FNV Bouw constateert het tegendeel, aldus de brief aan de Minister: 'De vorming van de CWI's leidt tot meer loketten voor werknemers die werkloos raken, wachttijden voor de intake voor werkloosheid en ten gevolge daarvan lange wachttijden voor het verstrekken van een uitkering en een voorschot daarop.'

De bond schetst het voorbeeld van werknemers die zich op 11 januari bij een CWI hebben gemeld. Ze wilden zich inschrijven als werkzoekende én een uitkering aanvragen. Maar dat laatste blijkt pas op 4 februari mogelijk. Zo zitten deze werknemers al een maand zonder inkomen, voordat ze zich zelfs maar voor een uitkering gemeld kunnen hebben. Daarna, zo voorspelt FNV Bouw, zal het nog weer even duren voordat het CWI de uitkeringsaanvragen doorspeelt aan de UWV Bouwnijverheid. Vervolgens is er een wachttijd voordat tot uitbetaling van een voorschot wordt overgegaan. FNV Bouw vindt het niet acceptabel dat werknemers zo lang niet over inkomen beschikken.

Voor de redactie,