Gemeente Nieuwegein

Museumwerf in Vreeswijk stap dichterbij
Burgemeester en wethouders van Nieuwegein willen dat er in Vreeswijk een Museumwerf komt. De Museumwerf moet gaan bestaan uit een collectie van historische binnenvaartschepen, een werf waar aan deze schepen wordt gewerkt en een museum waar aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van de binnenvaart. De werkende werf moet komen op de locatie van de huidige werf Buitenweg. Het streven is de werf operationeel te laten zijn in de loop van 2003 en de opening van het museum in 2006 plaats te laten vinden.
Burgemeester en wethouders stellen aan de gemeenteraad voor om hiervoor geld
beschikbaar te stellen. De investeringen om de museumwerf te realiseren bedragen 562.000. De jaarlijkse exploitatiesubsidie van de gemeente komt daarmee op 127.500. Naast investeringen van de gemeente heeft de provincie Utrecht een eenmalige investeringssubsidie van 226.890 beschikbaar gesteld.

Het concept museale werkende werf is uniek. Dit wordt de enige plaats in Nederland waar historische binnenvaartschepen, een werkende werf en een museum over de geschiedenis van de binnenvaart tot een samenhangend geheel zijn gebracht. De collectie van historische binnenvaartschepen in een monumentale omgeving maakt het stadsbeeld levendiger en helpt mee om het historische karakter van Vreeswijk te tonen. Bovendien kan in het museum een relatie worden gelegd tussen de geschiedenis van de binnenvaart en de cultuurhistorie van Vreeswijk, zoals de historische waterstaatkundige werken en de verdedigingswerken. Waar mogelijk wordt een verbinding gelegd met de ontwikkeling van de binnenvaart op dit moment, want Vreeswijk was niet alleen in het verleden een belangrijk knooppunt in de binnenvaart, maar is dat nog steeds. Het is de bedoeling dat op de werf eigenaars van historische binnenvaartschepen tegen vergoeding onder leiding van deskundigen onderhoud en restauratie aan hun schepen verrichten.

Draagvlak
Tijdens de eerste presentatie van de plannen bleek er al veel belangstelling te zijn vanuit Vreeswijk en vanuit de binnenvaartwereld. Op een open dag in november op de plaats waar de werf moet komen kwamen ongeveer driehonderd bezoekers. Ook hebben verscheidene personen uit Vreeswijk, uit de binnenvaart en uit de museumsector toegezegd een actieve rol te willen spelen bij het realiseren en instandhouden van de Museumwerf, als bestuurslid, vrijwilliger of op een andere manier.

Verdere proces
Dit voorstel wordt op 7 februari besproken in de commissie Verkeer en vervoer, Milieu en Cultuur (VMC) en op 21 februari in de commissie Financiën, Regionale zaken en Automatisering (FRA). De gemeenteraad spreekt op 28 februari over het voorstel.
Na positieve besluitvorming door de raad draagt de gemeente het initiatief tot realisering en uitbouw over aan een nog op te richten stichting.

---

Invoerdatum 24-1-2002

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein