Gemeente Amersfoort

Intensieve operatie om klassen in basisonderwijs te verkleinen vergevorderd

datum: : 22 januari 2002

Eind 1999 besloot de gemeenteraad om het toegekende rijksbudget voor klassenverkleining in het basisonderwijs geheel te besteden aan uitbreiding van basisschoolgebouwen. Met man en macht hebben gemeente en schoolbesturen zich de afgelopen twee jaar ingezet om deze klus te klaren. Vele tijdelijke en permanente lokalen zijn bijgebouwd. Verschillende verhuisbewegingen hebben plaatsgevonden. Wat is tot nu toe gerealiseerd en wat staat nog te gebeuren?

Het rijk voert de klassenverkleining in vier fasen in. De laatste fase start in augustus 2002. De bedoeling is dat de grootte van de onderbouwgroepen (1 t/m 4) uiteindelijk daalt van 28-30 leerlingen naar ongeveer 20 leerlingen. In de bovenbouw (5 t/m 8) blijft het aantal gelijk (30 leerlingen).

Het besluit tot uitbreiding van scholen kwam tot stand na overleg met de schoolbesturen. Deze verkozen verkleining van de groepen boven "meer handen in de klas". In eerste instantie richtte de klassenverkleiningsoperatie zich vooral op Amersfoort-Noord omdat daar een groot tekort aan lokalen was. Omdat het aantal leerlingen op verschillende basisscholen toeneemt (de zgn. autonome groei), heeft tegelijkertijd ook uitbreiding om die reden plaatsgevonden.

Vele tientallen lokalen erbij
Vanaf eind september 1999 tot 4 januari 2002 zijn voor het basisonderwijs opgeleverd:
Permanente voorzieningen
§ 41 lokalen (o.a. 8 lokalen bij basisschool De Malelande, Nieuwland; 4 lokalen De Kosmos, Hoogland; 6 lokalen bij Vondelschool, Bergkwartier)
§ 1 speellokaal (basisschool De Malelande, Nieuwland) § 1 gemeenschappelijke ruimtes (De Bolster, Bergkwartier) § 1 ruimte voor Onderwijs in Allochtone Levende Talen (OALT) (basisschool De Achtbaan in Zielhorst)

Tijdelijke voorzieningen
§ 22 noodlokalen waarvan er 9 alweer verwijderd zijn (o.a. in Nieuwland voor opvang De Malelande en De Bieshaar, Hoogland) § 2 noodlokalen zijn verplaatst (van Kattenbroek naar Hoogland) § 24 lokalen in schoolwoningen (in Nieuwland en Hoogland) § 2 winkels zijn verbouwd tot lokalen (voor opvang van 2 groepen van De Biezen in Hoogland)
§ 1 kantoor is verbouwd tot lokaal (in Zielhorst).

Sommige uitbreidingen konden binnen het geldende bestemmingsplan gerealiseerd worden. Andere plannen moesten een veel langere ruimtelijke ordeningsprocedure volgen. De verhuizingen die daar het gevolg van waren, hebben veel gevergd van directies en teams van de betrokken scholen.

Hierna op te leveren
Na januari 2002 worden de volgende permanente voorzieningen gerealiseerd:
§ 47 lokalen (o.a. 4 lokalen bij basisschool De Meander, Kattenbroek; 4 bij Pallas Athene, Bergkwartier; 6 bij De Bieshaar, Hoogland) § 4 speellokalen (1 bij De Bieshaar, Hoogland; 2 bij De Border, Nieuwland; 1 bij Aloysiusschool, Bergkwartier)
§ 2 gemeenschappelijke ruimtes (bij de Bieshaar, Hoogland; De Border, Nieuwland)
§ 2 ruimtes voor OALT (bij De Border, Nieuwland).