Gemeente Amersfoort

EVALUATIE ALTERNATIEVE ONKRUIDBESTRIJDING IN AMERSFOORT

datum: 22 januari 2002

Omwille van het milieu heeft de gemeenteraad in oktober '99 besloten het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen en straatgoten niet langer toe te staan. Sinds het jaar 2000 worden in Amersfoort enkel nog mechanische bestrijdingsmethoden toegepast. Het programma wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door het RWA en de ROVA. Onlangs vond een eerste (jaarlijkse) evaluatie plaats; het college heeft vanochtend kennis genomen van de resultaten.

Vooruitlopend op de uitvoering is een zogenaamde ''pijnplekkenronde'' uitgevoerd waarbij de plaatsen met de zwaarste onkruidgroei en opeenhoping van straatvuil zijn schoongemaakt. Hierna kon vanuit een relatief normale uitgangspositie begonnen worden met de schoonmaak. In totaal zijn er drie (in enkele gevallen vier) rondes nodig geweest om aan de doelstellingen te voldoen. Op de element-verhardingen (zoals klinkers, tegels en dergelijke) zijn borstelmachines ingezet; op halfverhardingen en verhardingen met veldkeien is gebruik gemaakt van onkruidbranders. Bosmaaiers en handbranders zijn gebruikt op plaatsen waar machines niet konden komen. Het afgelopen jaar zijn bevredigende proeven gedaan met de zogenaamde 'heet water methode' ofwel het stomen van onkruid.

Knelpunten: geparkeerde auto's en losgeborsteld onkruid De werkzaamheden worden zo nu en dan belemmerd door geparkeerde auto's langs stoepranden en in parkeervakken. De gemeente probeert hier iets aan te doen door bewoners te verzoeken eenmalig hun auto elders te parkeren. Ook blijft losgeborsteld onkruid en zand soms te lang op het wegdek liggen. Beide factoren beinvloeden het kwaliteitsbeeld nadelig. Bovendien bestaat de kans dat het zand door regenval terug in de goten spoelt en daar een nieuw kiembed vormt voor onkruiden. Een betere afstemming tussen de uitvoerende partijen kan dit probleem verhelpen.

Op halfverhardingen is de onkruidgroei soms zo groot dat branders er onvoldoende effect hebben. De gemeente is dan genoodzaakt zeer arbeidsintensieve (en dus kostbare) methoden in te zetten. Borstelmachines hebben als nadeel dat zij de halfverharding beschadigen. Deze machines kunnen vanwege de sporen die ze nalaten, niet worden ingezet op verhardingen met dure bestratingsmaterialen. Hoewel de machines zeer goed werk leveren, hebben ze als nadeel dat ze tijdens de uitvoering van het werk veel lawaai en stof produceren.

Ontwikkelingen
Op basis van ervaringen worden waar mogelijk direct verbeteringen in de methode van uitvoering doorgevoerd. Verder blijft de gemeente de ontwikkelingen op het gebied van bestrijdingsmethodes nauwlettend volgen; telkens weer wordt getracht de beste methode te gebruiken voor de gegeven omstandigheden. Dit laatste uiteraard in relatie tot het gewenste resultaat en het beschikbare budget.