Gemeente Amersfoort

NIEUWE WOONCONSUMENTENVERORDENING

datum: 22 januari 2002

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 22 januari ingestemd met de Woonconsumentenverordening Amersfoort 2002. In de verordening is aangegeven voor welke activiteiten subsidie kan worden aangevraagd, hoe deze wordt uitbetaald en op welke wijze verantwoording omtrent de besteding ervan moet worden afgelegd. De inhoud van de nieuwe verordening komt grotendeels overeen met die van de voorloper uit 1992.

Zo zijn de bepalingen over het recht op informatie van woonconsumenten bijvoorbeeld nog onverminderd van kracht. De verwijzingen naar de Subsidieverordening Stads- en Dorpsvernieuwing zijn in de nieuwe verordening niet meer opgenomen, omdat deze regeling als zodanig niet meer bestaat. Hiervoor in de plaats is de Wet Stedelijke Vernieuwing (landelijke regelgeving) gekomen.

De verordening maakt het mogelijk om woonconsumenten(organisaties) financieel te ondersteunen in hun activiteiten en regelt hun recht op informatie en beïnvloeding van gemeentelijke beleidsontwikkelingen op het gebied van wonen. Woonconsumenten zijn bewoners (huurders alsmede eigenaren-bewoners) en woningzoekenden (potentiële huurders alsmede potentiële eigenaren-bewoners) in de gemeente Amersfoort.

De subsidie aanvragen moeten betrekking hebben op werkzaamheden die gericht zijn op concrete volkshuisvestingsprojecten of op het verhogen van de organisatiegraad van de Amersfoortse woonconsument. Zo kan bijvoorbeeld een aanvraag worden ingediend voor het ontwerpen van plannen voor experimentele bouw of alternatieve beheervormen van woonruimte en het scholen en voorlichten van (groepen van) woonconsumenten. Enkele organisaties die regelmatig een subsidie ontvangen zijn de Vrouwen Advies Commissie voor de woningbouw, de Stichting Huisvesting Ouderen en de Vereniging Huurdersbelangen.

Tenzij de gemeenteraad anders beslist treedt deze regeling 1 maart in werking. Aanvragen voor subsidies voor 2003 moeten uiterlijk 1 december 2002 ontvangen zijn door het college van Burgemeester en Wethouders. Aanvragen die na deze datum binnenkomen, worden niet meer in behandeling genomen, tenzij het door de gemeenteraad vastgestelde budget hiervoor voldoende ruimte biedt.