Gemeente Amersfoort

Senioren woningvoorraad naar 35 procent

datum: 22 januari 2002

Op 22 januari 2002 heeft het college van B&W van Amersfoort ingestemd met de nota 'Wonen, zorg en service'. Deze notitie is een uitwerkingsprogramma van de nota Volkshuisvesting 'Lang Levende Stad', die werd vastgesteld in mei 2001. Demografische factoren, trends en ontwikkelingen zorgen voor een sterk stijgende vraag naar seniorenwoningen. In de nota worden vier doelstellingen geformuleerd die in de toekomst moeten zorgen voor voldoende gevarieerde mogelijkheden om deze toename op te vangen.

Vergroten van de voorraad voor ouderen geschikte woningen De eerste doelstelling van de nota 'Wonen, zorg en service' bevat het vergroten van de voorraad voor ouderen geschikte woningen, waarbij gestreefd wordt naar 35 procent van de totale woningvoorraad (in 2011 23.000 woningen). Dit kan door middel van het toegankelijk maken van bestaande flatgebouwen of door bij nieuwbouw al rekening te houden met eventuele latere bouwkundige aanpassingen. Ook bij het toewijzen van woningen voor ouderen moeten er oplossingen gezocht worden, zoals bijvoorbeeld het loslaten van de regels van passendheid van inkomen bij woningtoewijzing van voor senioren geschikte woningen.

Vergroten voorraad geclusterde woningen
Ten tweede wordt gestreefd naar het vergroten van de voorraad geclusterde woningen met zorg en welzijnsdiensten met 6 procent. Dit is mogelijk door nieuwbouw van kleine geclusterde woonvormen voor senioren en gehandicapten en door het omvormen van seniorenflats tot woonzorgcomplexen.

Langer zelfstandig wonen
De derde doelstelling is het realiseren van voorzieningen om langer zelfstandig wonen mogelijk te maken. De gemeente wil dit realiseren in na-oorlogse wijken en is inmiddels gestart met een haalbaarheidsonderzoek in de wijken Liendert en Rustenburg. Naar aanleiding van de uitkomst van het onderzoek worden mogelijk ook nog andere wijken bekeken. Het langer zelfstandig wonen kan worden verlengd door het realiseren van servicecentra in de wijken. Dit moet besproken worden met verschillende partijen.

Voorlichting als gezamenlijke informatievoorziening De vierde doelstelling is het gevolg van het scheiden van wonen en zorg: de zorg wordt in de toekomst meer thuisbezorgd. Hierdoor worden de woonmogelijkheden groter en kan niet meer uitgegaan worden van de vanzelfsprekende en bekende mogelijkheden. Het scheiden van wonen en zorg leidt tot een ondoorzichtig en complex aanbod voor de gebruiker. Voorlichting zal meer gecoördineerd aangeboden dienen te worden op centrale plekken in de stad en in de wijken in een wijkservicecentrum.

Gemeenschappelijke taak
Ouderen blijven tegenwoordig langer zelfstandig en het beleid is er op gericht mensen zolang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving zorg te geven. Bovendien wordt na 2011 de 'geboortegolf' 65 jaar, er worden hogere eisen gesteld aan woningen en er is minder vrijwillige hulp en meer commerciële dienstverlening. Meer gehandicapten wonen zelfstandig of in kleine clusters in de wijken en vaker zijn wonen en zorg gescheiden. Door het toenemend aantal senioren en het toenemend aantal gehandicapten dat buiten instellingen woont, is het een taak van de gemeente om voor voldoende gevarieerde mogelijkheden voor wonen, zorg en welzijn te bevorderen. Deze opgave voor het realiseren van voldoende huisvesting en goede zorg- en welzijnsvoorzieningen kan alleen in samenwerking met corporaties, projectontwikkelaars en organisaties voor zorg en welzijn.

Het college van B&W zal binnenkort aan de raadscommissie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening om advies vragen.