Gemeente Amersfoort

COLLEGE STEMT IN MET CONCEPT "PROGRAMMA VAN EISEN EN WENSEN VOOR ZIEKENHUISLOCATIE MAATWEG".

datum: 22 januari 2002

Op 22 januari heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Amersfoort ingestemd met het concept "programma van eisen en wensen voor de Maatweg". In dit document staan de wensen en ideeën voor de ontwikkeling van de Schans en het MOB terrein van Defensie en de eisen waaraan deze moeten voldoen. De realisatie van een nieuw ziekenhuis is daarvan de belangrijkste en de bekendste wens. Er zijn echter ook ideeën voor het bouwen van een verpleegtehuis en uitbreiding van de watersportvoorzieningen.

De gemeente had eerder al gekozen voor het versterken van de natuurwaarden in het gebied en het mogelijk realiseren van een fietspad langs de Eem. Ook het medegebruik van parkeervoorzieningen is al opgenomen in een eerder raadsbesluit van 30 januari 2001 over de locatiekeuze voor het ziekenhuis.

Het staat voor de gemeente vast dat er keuzes gemaakt moeten worden, omdat er te weinig plek is om alle wensen te realiseren. Sommige wensen kunnen strijdig zijn met de wens de ecologische betekenis van de Eem oevers te versterken. Daarom is er goed nagedacht over de randvoorwaarden waaraan nieuwe ontwikkelingen moeten voldoen. Deze staan ook in het concept "programma van eisen en wensen voor de Maatweg". Op basis van deze criteria wordt er in het vervolgtraject uitgezocht wat er wel en niet mogelijk is in het gebied. Vervolgens kan er een concept "Structuurschets" opgesteld worden. Na vaststelling door het college van B en W kan deze vrijgegeven worden voor inspraak.

De afgelopen maanden heeft de gemeente contact gelegd met veel belanghebbenden in het gebied en met instellingen die geïnteresseerd zijn zich in het plangebied te vestigen. Velen hebben de gelegenheid gebruikt om hun wensen kenbaar te maken. Het college van B en W heeft een afweging gemaakt welke claims en wensen er nader uitgewerkt zullen worden en van welke de haalbaarheid en wenselijkheid nog nader onderzocht moeten worden. Dit betekent dat de nieuwbouw voor het ziekenhuis verder uitgewerkt wordt. Onder andere wordt aan de watersportverenigingen gevraagd om gezamenlijk een voorstel voor uitbreiding in te dienen.

Zowel verpleegtehuis Birkhoven als het St. Pieters en Blokland Gasthuis zouden nieuwbouw willen realiseren in het plangebied. Hiervan is nu al gezegd dat alleen de mogelijkheden van kleinschalige bebouwing onderzocht zullen worden waarbij het scheiden van wonen en zorg een uitgangspunt is.

Geïnteresseerden kunnen het concept "programma van eisen en wensen voor ziekenhuislocatie Maatweg" inzien in de Informatiewinkel van de gemeente Amersfoort die is gevestigd in de Observant, Stadhuisplein 7.