Gemeente Amersfoort

Oprichting Woonadviescommissie

datum: 22 januari 2002

Het college van B&W heeft dinsdag 22 januari 2002 ingestemd met de oprichting van de Woonadviescommissie (WAC). Behoudens goedkeuring door de gemeenteraad is er dus nu één commissie die ontwerpen van woningen gaat beoordelen. De gemeente Amersfoort volgt hiermee het voorbeeld van andere gemeenten zoals Utrecht, Ede en Woudenberg.

Het initiatief tot het oprichten van de WAC is genomen om eenduidigheid in de adviezen te krijgen. Tot op heden brachten alle verschillende partijen hun eigen adviezen uit. Toetsing geschiedde door de gemeente, de Vrouwen Advies Commissie, de Stichting Huisvesting Ouderen en (soms) het Gehandicapten- en Patiëntenplatform. In deze nieuwe commissie zijn al deze partijen vertegenwoordigd. De commissie zal eenduidige, gezaghebbende adviezen uitbrengen aan het college van burgemeesters en wethouders over de (gebruiks)kwaliteit van woningen. Op deze manier wordt de commissie tevens een betere gesprekspartner voor ontwikkelaars en architecten. In de toekomst wordt gestreefd naar gezamenlijk opgestelde lijst eisen die betrekking hebben op de (gebruiks)kwaliteit, waaraan alle woningontwerpen zouden moeten voldoen. De woningontwerpen worden bekeken vanuit de visie van de toekomstige gebruikers.

Nieuwbouwwoningen moeten voordat deze worden gebouwd eerst worden getoetst op de (gebruiks)kwaliteit van de woning. Beoordeelt worden onder andere veiligheid, toegankelijkheid en aanpasbaarheid van een woning en de woonomgeving. U kunt hierbij denken aan criteria als: zijn de gevels overzichtelijk?; is de woning ook voor gehandicapten toegankelijk?; kan de indeling van de woning aan worden gepast?. Ook wordt gekeken naar de kenmerken van de woning, zoals voldoende bergruimte, draairichting van de deuren etc.

Naast het toetsen van grote nieuwbouwprojecten kunnen ook mensen die zelf een woning bouwen advies inwinnen bij de woonadviescommissie.