DE VOS + JANSEN MARKTONDERZOEK

Nederlanders geen vertrouwen in rechtstaat

Nijmegen, 23 januari 2002 - Bijna tweederde deel van de Nederlandse bevolking (63,9%) heeft geen of minder vertrouwen gekregen in de Nederlandse rechtstaat. Dit is gebleken uit een landelijk, representatief telefonisch onderzoek van De Vos & Jansen Marktonderzoek dat onlangs gehouden is onder ruim 500 Nederlanders van 10 jaar en ouder, naar aanleiding van het vrijuit laten gaan van drugskoeriers op Schiphol.

Tweederde van de Nederlanders is het eens met het voorstel om twee gevangenen in een cel te plaatsen, als oplossing voor het cellentekort. De meerderheid (61,1%) vindt dat men hierbij wel rekening moet houden met de zwaarte van de overtreding en dat plaatsing per geval moet worden bekeken. Een kwart van de Nederlanders vindt dit echter niet nodig.

Bijna tweederde (63,3%) van de Nederlanders denkt echter wel dat het plaatsen van twee verdachten in een cel tot gevaarlijke situaties kan leiden. Dit zijn met name personen die het oneens zijn met dit voorstel (83,2%). Opvallend is echter dat ook ruim de helft van de voorstanders van dit plan denkt dat dit gevaarlijke situaties kan opleveren (59,8%).

Tot slot is gevraagd hoe het is gesteld met het vertrouwen in de Nederlandse rechtstaat na de gebeurtenissen op Schiphol. Ruim een derde (34,9%) geeft aan dat het vertrouwen hierdoor is afgenomen. Nog een derde (29,0%) gaf aan voor deze affaire al weinig vertrouwen in de rechtstaat te hebben.

Noot voor de redactie (