GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 24 januari 2002 11:13

Kamer moet aanbevelingen commissie bouwfraude zo snel mogelijk overnemen

(24 januari 2002)

GroenLinks is van oordeel dat de commissie Vos overtuigende argumenten geeft waarom een eigen integraal onderzoek van de Kamer op zijn plaats is en gebruik van het instrument van de enquête noodzakelijk is.

Volgens de commissie zijn er reële vermoedens en aanwijzingen dat er sprake is van prijsafspraken, kartelvorming en afspraken over de verdeling van via prijsopdrijving verkregen winsten. Ook is sprake geweest van valsheid in geschrifte. Een integrale enquête kan hierover helderheid verschaffen in relatie tot de rol van de overheid als toezichthouder, wet- en regelgever en opdrachtgever.

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren hoe complex de materie is en hoe ingewikkeld het vinden van bewijzen voor onregelmatigheden kan zijn. Dit én de bescherming van getuigen zijn doorslaggevende redenen om het zware middel van de enquête in te zetten. Daar komt bij dat er veel publiek geld gemoeid is met het verstrekken van bouwopdrachten door de diverse overheden.

GroenLinks is van mening dat een enquête nadrukkelijk niet beperkt moet worden tot projekten waar de rijksoverheid opdrachtgever is. De commissie Vos stelt terecht dat ook projekten waarbij andere opdrachtgevers - zoals provincies, gemeenten - in het onderzoek aandacht verdienen. De Rijksoverheid en parlement dragen immers verantwoordelijkheid als wetgever en toezichthouder.

GroenLinks vindt dat de commissie gedegen voorbereidend werk heeft geleverd en dankt haar daarvoor.

Femke Halsema