Gemeente Leiden

Bezoek brandweerlieden Ground Zero aan Leiden

Donderdag 24 januari 2002 brengen twee brandweerlieden, die gewerkt hebben op Ground Zero in New York, een bezoek aan Leiden. Ze zijn voor een bezoek aan Nederland uitgenodigd door de American Community Council, een organisatie die o.a. jaarlijks de Thanksgiving Day Service in de Pieterskerk organiseert.
Te gast zijn: Lt. Steven Brown en Lt. Gregory Fagan, beiden van de New York Fire Department, Squad 1, Brooklyn, New York. Zij worden begeleid door mevrouw Roberta Enschede, bestuurslid van de American Community Council en door een afvaardiging van de Amerikaanse ambassade.

In december bracht Roberta Enschede een bezoek aan Squad 1, Brooklyn, New York. Bij dit Squad werkten tot 11 september 20 brandweerlieden; 12 daarvan zijn in het WTC omgekomen.
Van de collega's die het hebben overleefd komen er nu twee naar Nederland.
De brandweermensen uit New York worden in Leiden onder andere ontvangen door burgmeester Postma, brandweercommandant Van Oosten en wethouder Alexander Pechtold.
Een van de overwegingen van de organisatoren om de brandweerlieden in Leiden uit te nodigen is de aanwezigheid van overblijfselen van de 'roots' van veel Amerikanen die zich zien als afstammelingen van de Pilgrims. In Leiden zullen zij, na ontvangst door de burgemeester, een uitgebreide 'pilgrim-tour' maken, waarbij zowel het de Pilgrim Archives in het gemeentearchief aan de Boisotkade als het Leiden American Pilgrim Museum in de Beschuitsteeg bezocht worden. Als de tijd het toelaat bezoeken de Amerikaanse gasten ook de brandweerkazerne aan de Rooseveltstraat.
In Nederland bezoeken de Amerikaanse gasten verder onder meer de Martin Luther King Herdenking en gaan ze een dagje naar Amsterdam.

PROGRAMMA BEZOEK TWEE BRANDWEERMANNEN UIT NEW YORK AAN LEIDEN

Datum: donderdag 24 januari

12.15 uur: Aankomst stadhuis. Begroeting door burgemeester drs. Jan K.T. Postma.
Tevens aanwezig een deputatie van de brandweer Leiden: de heer Foort van Oosten (Commandant) de heer Arjan Stam (hoofd Represieve Dienst) en de heer Henk Jonker (officier Technische Dienst).Organisatie: de heer Hein van Woerden Communicatie/Externe Betrekkingen en Kabinet.

Gelegenheid tot het maken van foto's in overleg met persvoorlichter Fons Delemarre; locatie: kamer burg. Postma.

12.45 uur: Lunch
14.00 uur: Bezoek aan de Pilgrim Archives, Gemeentearchief, Boisotkade 2a. Rondleiding door drs. Cor de Graaf en drs. Gerrit Uitert. 14.50 uur: Wandeling (via Rapenburg, Hortus, Academie, Taffeh-hal RMO).
15.15 uur: Pieterskerk, ingang Kloksteeg 16. Rondleiding door Maria Sistermans (Pieterskerk). Thee in de Regentenkamer. 15.45 uur: Voortzetting wandeling binnenstad.
16.15 uur: Bezoek aan Leiden American Pilgrim Museum, Beschuitsteeg 9, in aanwezigheid van wethouder Alexander Pechtold. Informatie door de heer Jeremy Bangs.
16.45 uur: Bijeenkomst met de pers, koffiekamer (2e etage) stadhuis. Persvoorlichter: de heer Fons Delemarre.
17.30 uur: Einde bezoek.