Openbaar Ministerie

Zutphen, 24 januari 2002

Moeder Rowena Rikkers in Nederland in verzekering gesteld

De 25-jarige moeder van Rowena Rikkers (het meisje van Nulde) die samen met haar 32-jarige vriend verdacht wordt van moord of doodslag op het meisje is op woensdagavond 23 januari per vliegtuig van Spanje naar Nederland overgebracht en in verzekering gesteld.

De verdachte is na aankomst in Nederland voorgeleid voor de hulpofficier van justitie en ingesloten in een politiebureau. Zij zal daar gehoord worden door het rechercheteam dat de zaak sinds augustus 2001 in onderzoek heeft. Op vrijdagmiddag 25 januari wordt zij voorgeleid aan de rechter-commissaris waar de officier de bewaring (10 dagen) zal vorderen. De rechter-commissaris zal hierover ook op 25 januari beslissen.

Het rompje van het lichaam van Rowena werd op 27 augustus 2001 in het water bij strand Nulde gevonden. Enkele dagen later werd het hoofdje van het meisje langs de waterkant van de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland aangetroffen. Een handje van het meisje werd op 13 oktober 2001 in het water van het Veluwemeer bij Harderwijk gevonden. Rowena werd begin augustus voor het laatst in leven gezien. Haar moeder heeft geen aangifte gedaan van vermissing. Ter vaststelling van de identiteit is een reconstructie van het hoofdje gemaakt dat op 22 oktober is gepresenteerd. Dit heeft op 15 november geleid tot de definitieve vaststelling van de identiteit van het meisje. De moeder en haar vriend hebben eind augustus hun woonplaats Rotterdam verlaten. Ze zijn op 18 december 2001 in Murcia (Spanje) aangehouden. De 32-jarige vriend van de moeder is reeds op 18 januari in Nederland gearriveerd en ingesloten. Hij is op 21 januari voor 10 dagen in bewaring gesteld.