Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Eerste resultaten experimenten dagindeling

Nr. 2002/7
24 januari 2002

Experimenten met dagindeling krijgen navolging

De uitvoering van de 140 experimenten met dagindeling die in het hele land worden gehouden verloopt goed. Ongeveer een kwart van de experimenten, die zijn bedoeld om de combinatie van werk en privé te vergemakkelijken, is inmiddels afgerond. Tot nu toe hebben veertig experimenten aangegeven ook na het beëindigen van de overheidssubsidie zelfstandig verder te kunnen, omdat er politiek of bestuurlijk draagvlak is ontstaan of omdat er een markt voor de diensten blijkt te bestaan. Vijf experimenten kunnen als niet gelukt worden beschouwd. Daarnaast blijkt dat een aantal experimenten op grotere schaal navolging heeft gekregen en dat de resultaten in sommige gevallen zijn vertaald in landelijk beleid.

Dat staat in de nota Dagindeling halverwege die staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de nota wordt een tussentijdse balans opgemaakt van de Stimuleringsmaatregel Dagindeling. De nota wordt gepresenteerd op het congres Dagindeling Halverwege, dat vandaag wordt gehouden. Op dit congres wordt het advies bekendgemaakt van de Stuurgroep Dagindeling, die optreedt als ambassadeur van het project. Daarnaast presenteert de Commissie Dagarrangementen haar eindadvies. Deze commissie heeft bekeken hoe een samenhangend aanbod van onderwijs, opvang en vrijetijdsactiviteiten kan worden gecreëerd.
Het project Dagindeling loopt nog tot 2003. Medio dat jaar zal de eindbalans worden opgemaakt en zullen definitieve lessen uit de experimenten worden getrokken.

De Stimuleringsmaatregel Dagindeling is in maart 1999 van kracht geworden. Via de Stimuleringsmaatregel is subsidie verleend aan 140 experimenten waarin op een vernieuwende, creatieve en praktische manier oplossingen zijn uitgewerkt voor problemen rond de combinatie van werk en privé. Het gaat om experimenten op de terreinen ruimtelijke ordening en vervoer, tijd, dagarrangementen, mantelzorg, arbeidstijdenmanagement en persoonlijke dienstverlening. Veel experimenten zijn een samenwerkingsverband van meerdere organisaties. In totaal zijn ruim 1000 organisaties bij de uitvoering van de experimenten betrokken.

Dagarrangementen
Ruim eenderde van de experimenten valt onder de noemer Dagarrangementen. Een dagarrangement omvat voorschoolse opvang, onderwijs, opvang tussen de middag en culturele, sportieve of educatieve activiteiten na lestijd. Het aanbod is qua tijden en locaties op elkaar afgestemd en voorziet in vervoer naar de activiteiten. Op zogeheten brede scholen wordt het idee van dagarrangementen (deels) in de praktijk gebracht. Bij twee experimenten is een samenwerking tussen kinderopvang en sportverenigingen tot stand gekomen. Kinderen worden na schooltijd opgevangen op de sportclub. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft naar aanleiding van deze experimenten geld ter beschikking gesteld zodat er meer experimenten voor sport en kinderopvang kunnen komen.

Scholen waar een dagarrangement wordt aangeboden, kunnen worden gekoppeld aan zogeheten dienstenknooppunten. In een dienstenknooppunt zijn een groot aantal voorzieningen geconcentreerd, waardoor het gemakkelijker is en minder tijd kost om er gebruik van te maken. Te denken valt aan kinderopvang, een gezondheidscentrum of consultatiebureau, boodschappen- en maaltijdservice, bibliotheek, muziekschool, moedercentrum, maatschappelijk werk, postkantoor, loketten van gemeentelijke diensten en dergelijke. De diensten worden ondergebracht in multifunctionele gebouwen. In een aantal experimenten stond de ontwikkeling van een dienstenknooppunt centraal. De koppeling van een dienstenknooppunt aan een (brede) school is aantrekkelijk omdat ouders daar toch moeten zijn om hun kinderen te brengen of te halen en dus geen extra reistijd kwijt zijn om van de diensten gebruik te maken. Op het platteland kunnen scholen worden gekoppeld aan een dorpshuis.

Kindlint, moedercontract en Bengelbus
Op het gebied van ruimtelijke ordening is er ook aandacht voor het vervoer van kinderen en de route die zij dagelijks afleggen. In Den Bosch is een zogeheten kindlint aangelegd, een veilige route voor kinderen tussen school, speelplaats, sportpark en dergelijke.

Een ander resultaat is de introductie van een moedercontract in de gezondheidszorg. Herintredende vrouwen krijgen een contract aangeboden met werktijden die samenvallen met de schooltijden van kinderen, waarbij bovendien rekening wordt gehouden met de schoolvakanties. De moedercontracten zijn inmiddels door meerdere ziekenhuizen geïntroduceerd als oplossing voor het personeelstekort.

In het landelijk gebied spelen vaak andere problemen op het gebied van werk en privé dan in de stad. Zeventien experimenten richten zich specifiek op het platteland. Een voorbeeld is de zogeheten Bengelbus, rijdende kinderopvang in een omgebouwde bus, die verschillende dorpen aandoet. Een ander voorbeeld is het ombouwen van het dorpshuis tot een kleinschalig servicecentrum waar allerlei diensten worden aangeboden.

Navolging in landelijk beleid
Staatssecretaris Verstand schrijft in de nota dat één van de belangrijkste resultaten tot nu toe is dat het voor veel beleidsmakers vanzelfsprekend is geworden om na te denken over een moderne dagindeling. Het onderwerp dagindeling is steeds vaker aandachtpunt in landelijk beleid. Zo wordt in de herziening van de Wet ruimtelijke ordening opgenomen dat bij de toetsing van bestemmingsplannen aandacht moet worden besteed aan dagindeling. Ook heeft het onderwerp dienstenknooppunten een plaats gekregen in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. In 2003 komt er een stimuleringsregeling voor het landelijk gebied. Doel hiervan is dorpshuizen uit te breiden met kleinschalige dienstencentra en vervoer op maat te leveren. Daarnaast worden mede op basis van de ervaringen uit de experimenten voorstellen uitgewerkt voor een kwaliteitsimpuls van de tussenschoolse opvang.

Ook bij de bouw van de nieuwe wijk Almere Poort en de herbouw van de Enschedese wijk Roombeek wordt nadrukkelijk rekening gehouden met dagindeling. Daarnaast komen er steeds meer brede scholen of scholen waar dagarrangementen worden aangeboden en breidt het aantal dienstenknooppunten zich uit. Op basis van de resultaten van experimenten zijn franchise-formules ontwikkeld voor gastouder- en zorgondernemerschap.

Knelpunten
Ruim tweederde van de experimenten geeft aan bij de uitvoering op knelpunten te stuiten, vooral op het gebied van wet- en regelgeving.
Zo stuit men op regelgeving op het gebied van kinderopvang en onderwijs, die flexibele kinderopvang belemmert. Ook kunnen bestemmingsplannen in de weg staan of zijn experimenten als gevolg van fiscale regelingen niet aantrekkelijk voor de aanbieder of gebruiker van de dienst. Eenderde van de experimenten die te maken hebben met knelpunten, zegt deze inmiddels te hebben opgelost.


---
De volledige tekst van de nota Dagindeling halverwege en de adviezen van de Stuurgroep Dagindeling en de Commissie Dagarrangementen staan op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de rechter knoppenbalk). De stukken zijn ook te vinden op www.dagindeling.nl

24 jan 02 12:35