Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
4

Directie:
voorlichting

24-01-2002

Status:
informatie

Nieuw convenant sponsoring

Sponsoring mag de inhoud van het onderwijs niet beïnvloeden. Scholen moeten een verantwoord sponsorbeleid formuleren en op een zorgvuldige manier met sponsoring omgaan. Besluiten over sponsoring moet op steun kunnen rekenen binnen de school en van ouders en leerlingen. De medezeggenschapsraad moet instemmen met beslissingen over sponsoring. Scholen mogen niet in een afhankelijke positie terecht komen. Het uitgangspunt van het kabinet is dat de overheid verantwoordelijk is en blijft voor de financiering van hoogwaardig en toegankelijk onderwijs. Sponsoring is alleen bedoeld als aanvulling op de kernactiviteiten van de school. Dit staat in een nieuw convenant over sponsoring in het primair en voortgezet onderwijs dat staatssecretaris Adelmund met zestien (onderwijs)organisaties heeft ondertekend. Uit eerder onderzoek van Regioplan blijkt dat ongeveer 13 procent van de scholen in het primair onderwijs wordt gesponsord. De bedragen liggen tussen de 450 en 2250 euro. In het voortgezet onderwijs wordt zo'n 27 procent van de scholen gesponsord. Het gaat dan om een bedrag dat ligt tussen de 2250 en 4545 euro. De bedragen en het aantal scholen zijn de laatste jaren stabiel gebleven. Staatssecretaris Adelmund erkent dat private betrokkenheid bij het onderwijs dilemma's kan veroorzaken. Door het convenant kunnen de negatieve effecten van sponsoring worden tegengegaan.

Bij sponsoring gaat het om geld, goederen of diensten die worden verstrekt waarvoor een tegenprestatie wordt verlangd. In het convenant is er sprake van tegenprestaties die binnen en buiten de school plaatsvinden onder verantwoordelijkheid van de school; zonder tegenprestatie is er sprake van een donatie. Als de school uit eigen beweging overgaat tot een tegenprestatie, dan is er in de zin van het convenant ook sprake van sponsoring.

Er is afgesproken dat in het lesmateriaal geen reclame mag voorkomen. Bij de aanschaf van computerapparatuur mag geen sprake zijn van verplichte afname van software bij de sponsor. Bij sponsoring van bouw, inrichting of exploitatie van de school mag de sponsor zich niet bemoeien met die zaken zelf. Sponsoring van cateringactiviteiten mag niet van invloed zijn op de tijdsindeling van de school (bijvoorbeeld verlenging van pauzes ter verhoging van de consumptie).

De convenantpartners hebben zich verplicht aan een gezamenlijke strategie om de informatievoorziening over sponsoring met name naar ouders/leerlingen te verbeteren.
Het convenant geldt voor een periode van vijf jaar. Na een evaluatie in 2006 beoordelen de ondertekenaars of het convenant opnieuw wordt verlengd.

Ondertekenaars
De ondertekenaars van het convenant zijn: staatssecretaris Adelmund, Besturenraad Protestants Christelijk Onderwijs, Landelijk Verband van Gereformeerde Schoolverenigingen, Verenigde Bijzondere Scholen, Vereniging van Besturenorganisaties van Katholieke Onderwijsinstellingen, Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs, Vereniging voor Openbare en algemeen toegankelijke Scholen, Landelijke Oudervereniging Bijzonder Onderwijs, Nederlandse Katholieke Oudervereniging, Vereniging voor Openbaar Onderwijs, Vereniging voor Ouders christelijk onderwijs en opvoeding, Landelijk Actiecomité Scholieren, Vereniging voor het management in het Voortgezet Onderwijs, Algemene Vereniging voor Schoolleiders, Consumentenbond, Vereniging voor Nederlandse Ondernemers/Nederlands Christelijk Werkgeversverbond en de Groep Educatieve Uitgeverijen

24-01-2002
Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl