VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW verwijst heffing voor bereikbaarheid naar prullenmand

Den Haag, 24 januari 2002- De ondernemingsorganisatie VNO-NCW ziet niets in het voorstel van de Amsterdamse wethouder Stadig om alle bedrijven in stedelijke regio's te laten betalen voor bereikbaarheid. Stadig stelt een heffing op de loonsom voor. Met de opbrengst moeten dan investeringen in infrastructuur te financieren, zo zei hij donderdag op een bijeenkomst in Den Haag.

Investeringen in infrastructuur zijn volgens VNO-NCW primair een taak voor de overheid. Dit voorstel toont aan dat de overheid de afgelopen jaren onvoldoende heeft geïnvesteerd om de problemen met de bereikbaarheid op te lossen. Met het voorstel van Stadig wordt de oplossing van het probleem afgewenteld op de schouders van de ondernemingen, aldus
VNO-NCW.

Verder illustreert het voorstel dat Stadig geen enkel oog heeft voor het in stand houden van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven. Een regionale heffing is een onacceptabele lastenverzwaring voor de bedrijven. Bedrijven zullen er bij de keuze van hun vestigingsplaats rekening mee houden.

VNO-NCW is van mening dat het eerder de voorkeur verdient om de lopende publiekprivate samenwerking op het terrein van infrastructuur verder te versterken. Onderdeel van een dergelijke constructie kan zijn dat de gebruiker van bijvoorbeeld een brug of tunnel hiervoor betaalt. Maar dat is wat anders dan een uniforme regionale heffing.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op:
070-3490167

Anders via:
Roelf van der Kooij 06 512 84 588
Wytze Russchen 06 557 61 908

24 jan 02 13:50