Gemeente 's-Hertogenbosch

Karakteristieke sfeer en uitstraling blijven behouden, nieuwbouw eigentijdse to
do 24 januari 2002

VERKADEFABRIEK: NIEUW CULTUREEL HART s-HERTOGENBOSCH

Met trots presenteert het college het definitief ontwerp van het bouwplan voor de "Verkadefabriek". In deze voormalige fabriek wordt het kunstencentrum gehuisvest, waarin Productiehuis Brabant, Theater Bis, Filmhuis Jeroen, Amateurtheaterschool Picos en de Wetten van Kepler gezamenlijk hun onderkomen krijgen. Hubert-Jan Henket architecten bna heeft ervoor gezorgd dat de karakteristieke sfeer en uitstraling van dit industriële complex blijven behouden. De nieuwbouw is een eigentijdse toevoeging die een utilitaire sfeer uitstraalt in een uitstekende combinatie met het bestaande deel. Het definitief ontwerp geeft een verdere detaillering van het eerder gepresenteerde voorlopig ontwerp en kent daarnaast enige wijzigingen in vergelijking met het voorlopig ontwerp:

* aan de noordgevel wordt een uitbouw gerealiseerd, waarmee de repetitieruimte van de Wetten van Kepler voldoet aan het programma van eisen;

* akoestische eisen hebben geleid tot extra m² met name wegens dikkere muren.

Het college is er content mee een definitief ontwerp te kunnen presenteren, dat voldoet aan het programma van eisen en waarvan de investering volledig past binnen de financiële kaders, zoals die eerder door de gemeenteraad zijn gesteld. Het college vindt dit definitief ontwerp en de kostenraming daarvan een verantwoorde basis om van start te gaan met de volgende fasen.

Stichtingskosten definitief ontwerp

De gemeenteraad heeft op 23 maart 2001 besloten het Verkadecomplex te gaan gebruiken voor het realiseren van een kunstencentrum met als naam "Verkadefabriek". Aan Hubert-Jan Henket architecten bna is opdracht verleend om het voorlopig ontwerp te maken. Op 2 oktober 2001 heeft de raadscommissie voor cultuur positief geadviseerd over het voorlopig ontwerp en over de opdrachtverlening voor het definitief ontwerp. De bouwkosten sec van het voorlopig ontwerp werden geraamd op 6.664.000,- en de totale stichtingskosten op 12,5 miljoen. De bouwkosten van het definitief ontwerp vallen iets hoger uit wegens de uitbouw voor de Wetten van Kepler. De totale stichtingskosten worden geraamd op 13 miljoen. Verwachting is dat de bouw start in november 2002 en dat in het najaar van 2004 de Verkadefabriek haar deuren voor het publiek opent.

Exploitatie

Stichting Verkadefabriek i.o. wordt de hoofdhuurder en tevens de programmerende stichting van de Verkadefabriek. In haar beleidsplan 2004 2008 omschrijft zij de doelen van de Verkadefabriek en de manier waarop de Stichting deze wil gaan realiseren.

De stichting deelt de ambitie en de hooggespannen verwachtingen van gemeenteraad, gebruikers en publiek. Zij kijkt ernaar uit haar ideeën te verwezenlijken en samen met de andere gebruikers in dit pand een nieuw cultureel hart in s-Hertogenbosch waar te maken, waar elke inwoner van s-Hertogenbosch trots op kan zijn. Per saldo wordt een forse uitbreiding van de bestaande voorzieningen en activiteiten gerealiseerd. Dit heeft gevolgen voor de exploitatie, die jaarlijks met 101.240,- meer stijgt dan is voorzien. Het college kiest ervoor om deze nieuwe voorziening en haar organisatie gezond weg te zetten. Daarom stelt het aan de raad voor om jaarlijks een extra subsidiebudget van 101.240,- beschikbaar te stellen. Bovendien stelt het college voor om de investeringslasten niet in de huur door te berekenen.


1. Procedure

2. Op woensdag 6 februari a.s. wordt het definitief ontwerp besproken in de raadscommissie Cultuur, Grotestedenbeleid en Volkshuisvesting. Op woensdag 20 februari a.s. is er een informatiebijeenkomst voor alle inwoners van s-Hertogenbosch. Tijdens deze avond wordt een promotievideo over de Verkadefabriek en haar toekomstige gebruikers gepresenteerd, licht architect Hubert-Jan Henket het bouwplan toe en worden enige optredens verzorgd door enkele toekomstige gebruikers. Dit alles onder voorzitterschap van wethouder E. de Jonge van o.m. Cultuur. Deze bijeenkomst vindt plaats in de Pleinzaal van het Theater aan de Parade en begint om 20.30 uur. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Op 21 februari a.s. neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de Verkadefabriek.