Voedingscentrum
Onderzoek Consumentenbond: minder nitraat in biologische producten 24 januari 2002

De Consumentenbond heeft in de Consumentengids van februari onderzoeksresultaten gepubliceerd over het nitraatgehalte in groente. Uit dit onderzoek blijkt dat biologisch geteelde groente minder nitraat bevat dan de gangbaar geteelde groente. Om te voorkomen dat je teveel nitraat binnenkrijgt, adviseert de Consumentenbond om biologisch geteelde groente te eten.
Het advies van het Voedingscentrum om maximaal twee keer per week (biologische) nitraatrijke groente te eten is niet overgenomen. Als u zich aan dit advies houdt, dan krijgt u ook met de gangbaar geteelde groente niet te veel nitraat binnen. Gebruik van biologische groente geeft een verdere beperking van de hoeveelheid nitraat.

Wat is nitraat?
Nitraat is een natuurlijke verbinding die in drinkwater en alle soorten groente voorkomt. Nitraat zelf is niet schadelijk. Deze stof wordt omgezet in nitriet, die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar groente bevatten naast nitraat, diverse belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en voedingsvezel. Het eten van groente is gezond, omdat deze voedingsstoffen gunstige effecten hebben op de gezondheid. Kasgroente (in de winter) bevat vaak meer nitraat dan dezelfde groente in de zomer. Gedurende de donkere maanden van het jaar kunnen planten de stikstof dat zij uit de (kunst)mest opnemen namelijk niet zo snel verwerken en opslaan als nitraat. Daarom is beter om zoveel mogelijk seizoensgroente te eten. Door de nitraatrijke groente op de juiste wijze te bereiden en te bewaren, voorkomt u dat u uw lichaam belast met een ongezonde hoeveelheid nitriet.
Bovendien staat vast dat veel groente en fruit eten de kans op kanker en andere aandoeningen vermindert. Dit heilzame effect overtreft het nadelige effect van nitraat.

Hoe kan ik de hoeveelheid nitraat in mijn voeding beperken?
* Eet gevarieerd. Wissel groente waarin veel nitraat zit af met andere groente. Eet niet vaker dan tweemaal per week nitraatrijke groente (gekookt of rauw).

* Bewaar geen restjes gekookte nitraatrijke groente. Juist bij langzaam afkoelen, onvoldoende gekoeld bewaren en opnieuw opwarmen kan nitriet ontstaan.

* Eet in de winter (van december tot en met februari) liever geen verse spinazie, sla of raapstelen. Deze groentesoorten zijn van zichzelf al nitraatrijk, maar bevatten in de winter extra veel nitraat.

* U kunt in de winter wel diepvriesspinazie eten. Voor diepvriesspinazie wordt namelijk zomerspinazie gebruikt en in de fabriek wordt deze zeer snel geblancheerd en ingevroren. Hierdoor is het ontdooien en opnieuw verwarmen geen probleem.
* Bewaar verse, nitraatrijke groente in de koelkast en niet langer dan twee dagen.

* Verwijder verlepte en gekneusde delen van groente; verwijder bij sla ook de buitenste bladeren en de nerven.
* Gebruik voor het maken van soep of saus geen groentenat van nitraatrijke groente. Bij het koken gaat een deel van het nitraat namelijk in het kookwater over.

* Geef kinderen onder de zes maanden geen nitraatrijke groente. Potjes babyvoeding zijn wel bruikbaar, want deze groente is speciaal geteeld met een laag nitraatgehalte. Gooi de restjes weg.
* In diepvriesspinazie en in babyvoeding wordt spinazie gebruikt met een laag gehalte aan nitraat. Ook wordt deze heel snel gekookt en weer gekoeld, waardoor bij normale opwarming voor consumptie er geen te hoge nitraatgehaltes ontstaan.

* Gebruik diepvriesgroente volgens de gebruiksaanwijzing. Bewaar geen restjes van nitraatrijke soorten.

* Combineer vis liever niet met nitraatrijke groente, zoals spinazie, maar met nitraatarme groente zoals worteltjes en broccoli. Het Voedingscentrum adviseert om elk week 1-2 keer vis te eten, omdat vis veel onverzadigd vet bevat.

Heeft u over dit bericht nog vragen, bel dan met onze Informatielijn (070) 306 88 88 op werkdagen van 9.00 17.00 uur.

Meer voedingsnieuws