Gemeente Breda

24-01-2002

Gemeente investeert 5 miljoen euro in sociale werkvoorziening Het college van burgemeester en wethouders wil 5 miljoen euro investeren in de sociale werkvoorziening in de stad. Het college stelt de raad namelijk voor om dit bedrag uit te trekken voor verbouw en nieuwbouw van BSW Bedrijven. Het is voor BSW Bedrijven noodzakelijk de bedrijfsruimten aan te passen en uit te breiden om ook in de toekomst de primaire taak te blijven waarmaken, namelijk het bieden van werk aan gehandicapten en langdurig werklozen. De aanpassing en uitbreiding past in de doelstellingen van het Beleidsplan 2002-2006 voor BSW Bedrijven.

Beleidsplan
Het Beleidsplan 2002-2006 voor BSW Bedrijven is opgesteld door de Bestuurscommissie gesubsidieerde arbeid. In dit beleidsplan zijn aan de hand van interne en externe analyses een aantal concrete operationele doelstellingen geformuleerd in relatie tot de missie van BSW Bedrijven. Voor 2002 zijn deze operationele doelstellingen met name gericht op de werving van medewerkers uit de doelgroepen, het verbeteren van de bedrijfsvoering en het uitbouwen van de communicatie.

Aanpassing huisvesting
Een van de operationele doelstellingen heeft betrekking op de huisvesting.
In de afgelopen jaren heeft er een grote uitbreiding van activiteiten plaatsgevonden. Deze schaalvergroting heeft gezorgd voor een grote vraag naar bedrijfsruimten. Hierin is voor een deel voorzien door de aankoop van enkele panden aan de Riethil.
Niet alle bedrijfsruimten van BSW Bedrijven voldoen op dit moment aan de eisen vanuit Arbo en bedrijfsprocessen. Bovendien moeten enkele bedrijfsgebouwen worden aangepast aan de normen die vanuit de diverse branches worden gehanteerd.
Uitbreiding
Het aanpassen van de bestaande bedrijfsgebouwen is echter niet voldoende.
Vanwege de verscherping van de regels voor toelating tot de Wsw wordt de arbeidscapaciteit van de nieuwe medewerkers minder. Steeds meer medewerkers zullen zijn aangewezen op eenvoudige werkzaamheden. BSW Bedrijven moet hierop inspelen. Dit kan vooral binnen het industrieel bedrijf, door het intensiveren van de activiteiten op de markt van de Value Added Logistics (VAL). Hiervoor is een uitbreiding noodzakelijk van de productieruimtes om de verwachte groei van medewerkers in het industrieel bedrijf op te vangen. Tevens zal er een behoorlijke uitbreiding van de magazijnruimten moeten plaatsvinden om aan de vraag van de opdrachtgevers te kunnen voldoen.

Het college stelt daarom de gemeenteraad voor om een krediet beschikbaar te stellen van
5.000.000,-. Hiermee kunnen de bedrijfsgebouwen van BSW aangepast worden zodat ze aan de eisen van Arbo en bedrijfsprocessen en branche gerelateerde normen voldoen. Daarnaast kunnen er voor dit bedrag enkele grootschalige magazijnruimtes worden gebouwd.

Breda, 24 januari 2002