Ingezonden persbericht

Persbericht NLIP, Den Haag, 24 januari 2002


***Pro-actief optreden van justitie nodig voor handhaving van beschikbaarheid en veiligheid netwerken***

De NLIP pleit voor verscherpte aandacht en pro-actief optreden tegen handelingen die de veiligheid of de beschikbaarheid van netwerken kunnen beïnvloeden.

Op dit moment bestaat er veel aandacht voor de gebeurtenissen tijdens de chatsessie van Willem Alexander en Maxima. Er zijn aanwijzingen dat het hier om een DDos-attack ( denial of service) zou gaan.

De NLIP is van mening dat justitie veel meer pro-actief zou moeten optreden tegen dergelijke aanvallen op de beschikbaarheid van systemen. Een actieve opstelling van het Openbaar Ministerie vergroot ook de aangiftebereidheid van providers.

In dit geval betreft het een chatsessie, die in grote publieke belangstelling stond. De NLIP wil benadrukken dat ook andere essentiële toepassingen op een dergelijke manier kunnen worden verstoord, bijvoorbeeld betalingsverkeer dat via internet loopt.

De NLIP pleit daarom al langer voor verscherpte aandacht van het Openbaar Ministerie voor handelingen die de veiligheid of de beschikbaarheid van netwerken kunnen beïnvloeden, waaronder ook hacking en SPAM (versturen van grote hoeveelheden e-mail waardoor systemen kunnen vastlopen).

De komende tijd zal, vanwege de in hoog tempo toenemende maatschappelijke afhankelijkheid van de beschikbaarheid en de veiligheid netwerkinfrastructuur, het belang van een adequate strafrechtelijke handhaving alleen nog maar toenemen.