Gemeente Den Haag

2002-01-24: Afspraken dienst SZW en CWI

Per 1 januari 2002 is de wet Structuur Uitvoering Werk en Inkomen (SUWI) in werking getreden. Belangrijkste gevolg daarvan is dat de Centrale organisatie Werk en Inkomen (CWI) niet langer een samenwerkingsverband is van Arbeidsvoorziening, uitvoeringsinstellingen en gemeente, maar een zelfstandig bestuursorgaan dat wettelijk verantwoordelijk is voor de intake van de Abw-, IOAW- en IOAZ- uitkeringen.

Voor de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten betekent de wet SUWI een belangrijke verandering in de huidige werkwijze. Op basis van de gegevens en bewijsstukken die de CWI aan de dienst SZW overdraagt, na de intake, wordt een beslissing op de uitkeringsaanvraag genomen. De dienst SZW blijft in alle gevallen verantwoordelijk voor het vaststellen van het recht op uitkering, ook al wordt de intake op de CWI gedaan.

Voor de CWI betekent het uitvoeren van de uikerings-intake een nieuwe taak. Het ministerie van SZW heeft de gemeenten dan ook verzocht om onder haar eigen personeel medewerkers te werven die bij de CWI gaan werken teneinde de expertise op dit gebied bij de CWI te bevorderen.

De wet SUWI betekent aldus een aanpassing in de werkwijze van zowel CWI als de dienst SZW. Daarom hebben beide partijen in een zogenoemde Service Niveau Overeenkomst (SNO) afspraken vastgelegd over tijdigheid, volledigheid en juistheid van de overdracht van gegevens.

Op 7 februari aanstaande bespreekt de commissie Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheidsbevordering en Integratiebeleid (OSWI) de samenwerking tussen de dienst SZW en de CWI, alsmede de Service Niveau Overeenkomst.

last update: 24 januari 2002 ;pag.: 10881; auteur: 10;cat.: 17 Uw