Ministerie van Financien

Persbericht

PERS-2002-020
Den Haag, 24 januari 2002

Antwoorden van de staatssecretaris van Financiën op vragen van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Mosterd en Balkenende over de onbenutte ouderdomsaftrek

Vragen:


1.
Deelt u de ervaring en de mening van de Unie KBO dat alleenstaande 65-plussers met een inkomen onder de f30 000,- en echtparen met een inkomen onder de f40 000,- vrijwel altijd recht hebben op aftrek van buitengewone lasten vanwege alleen al de samenvoeging van premies ziektekostenverzekering en de vaste ouderdomsaftrek? Zo neen, waarom niet?


2.
Blijkt uit de cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau niet duidelijk dat er een grote groep 65-plussers is die ten onrechte geen gebruik van de ouderdomsaftrek maakt? Acht u dit aanvaardbaar?


3.
Kunt u door combineren van cfijfers van de Belastingsdienst de inkomenspositie van 65-plussers en de ziektekostenpremies niet een veel duidelijker beeld schetsen over de omvang van het ten onrechte niet gebruik maken van de ouderdomsaftrek?


4.
Acht u het aanvaardbaar wanneer, ondanks extra voorlichting, een grote groep ouderen met een laag inkomen ten onrechte geen gebruik maakt van hun rechten. Zo ja, waarom? Zo neen, wat doet de regering verder om deze groep van hun rechten gebruik te laten maken?

Antwoorden:

Vraag 1
Ja.

Vragen 2 en 3
Uit de cijfers van zowel het CBS als de Belastingdienst blijkt dat een grote groep 65-plussers geen gebruik maakt van de ouderdomsaftrek. Voor een overzicht van de aantallen van de Belastingdienst verwijs ik u naar het antwoord van 29 juni 2001 op de door u  gestelde vragen over dit onderwerp. Ik acht het onwense­lijk dat deze groep belastingplichtigen uit onwetendheid geen gebruik (kan) maken van de ouderdomsaftrek.

Vraag 4
De Belastingdienst zal gaan onderzoeken hoe en op welke wijze hij 65-plussers actief en zo gericht mogelijk kan benaderen over de aftrekmogelijkheid van buitengewone uitgaven. Over de uitkomst van dit onderzoek en de te verwachten vervolgstappen zal ik u te zijner tijd informeren. Medewerkers van de Belastingdienst die aangiftebiljetten 2001 helpen invullen, wordt gevraagd bij de invulling van de aangifte bij 65-plussers na te gaan of recht op aftrek buitengewone uitgaven bestaat. 

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau hebben 780 000 65-plussers in Nederland uitsluiten AOW (f20 000,- voor aleenstaanden en f30 000,- voor echtparen). Naast deze groep is er ook no een aanzienlijke groep met een pensioen van maximaal f10 000,-. Dat gebruik door ouderen van de ouderdomsaftrek is 246 000 huishoudens.