Ministerie van Financien

Persbericht

PERS-2002-021 Den Haag, 24 januari 2002

Zalm stuurt brief over betalingsverkeer naar Kamer

Minister Zalm van Financiën heeft vandaag een brief naar de Tweede kamer gestuurd over de maatschappelijke aspecten van het betalingsverkeer. De brief gaat in op de toegankelijkheid van 'betaalfuncties', de toegankelijkheid van betaalrekeningen en de potentiële mobiliteit van consumenten. Bij de maatschappelijke aspecten van het betalingsverkeer is vooral de toegankelijkheid en het serviceniveau van belang. Het valt op dat steeds meer banken uit efficiëntieoverwegingen hun serviceniveau aanpassen. Het aantal filialen wordt teruggebracht, consumenten kunnen beneden bepaalde bedragen niet meer contant geld aan een balie opnemen, en er worden minder vaak rekeningafschriften verstuurd. In principe zijn banken hier vrij in: er zijn geen wettelijke belemmeringen. Wel zien ook de banken in dat zij een zekere maatschappelijke functie vervullen in het waarborgen van voldoende toegankelijkheid van het betalingsverkeer.

Er is overleg gevoerd met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) over het serviceniveau van banken. Daarbij is afgesproken dat de NVB de omvang van de problematiek nader in kaart brengt en inventariseert hoe deze kan worden opgelost. Verschillende opties zoals een baliepas en baliegastgebruik zijn mogelijk. Betrokken organisaties zoals de Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad Nederland en de Consumentenbond worden hierbij betrokken. Dit zal naar verwachting medio dit jaar uitmonden in een door de banken te ondertekenen protocol (soort NVB-convenant).

Tenslotte zal een goede marktwerking naar verwachting ook worden bevorderd door consumenten de mogelijkheid te geven gemakkelijker over te stappen naar een andere bank. Banken worden hierdoor meer geprikkeld om een adequaat serviceniveau aan te bieden. De NVB zal in overleg met de Consumentenbond een verhuisservice ontwikkelen. Hierdoor moet het bijvoorbeeld mogelijk worden dat automatische incasso's bij een overgang naar een andere bank automatisch worden omgezet. Voor de lange termijn is nummerportabiliteit mogelijk een optie, hoewel er op dit moment nog belangrijke technische bezwaren zijn zoals de aanwezigheid van verschillende rekeningnummersystemen en het toenemende gebruik van het bankgerelateerde International Bank Account Number (IBAN-nummer). Nadere studie wordt verricht in een MDW werkgroep naar overstapkosten in financiële en niet-financiële sectoren.

De integrale tekst van de brief is terug te vinden op de internetsite van het ministerie van Financiën: www.minfin.nl/FM01-2078.doc