ASSISTANT SEE

Micro Gravity Chair winnend project Assistant-SEE Finale

P E R S B E R I C H T

Assistant-SEE bewijst innovatiekracht MKB
Micro Gravity Chair winnend project Assistant-SEE Finale 2001

Den Haag, 24 januari 2002 - De zevende Assistant-SEE Finale is vandaag gewonnen door Niels Vrijlandt uit Delft. Het project 'Zwevend werken op de Micro Gravity Chair', dat hij in opdracht van het Rotterdamse GIO Projectmeubelen heeft uitgevoerd, werd door de jury als meest innovatief en maatschappelijk nuttig bevonden. Uit handen van juryvoorzitter Jan Terlouw ontving Niels Vrijlandt de hoofdprijs, een cheque ter waarde van 2500 Euro. De publieksprijs, een bedrag van 500 Euro, werd gewonnen door Froukje Sleeswijk Visser met haar project Sensuous Space, waarin zintuiglijke ervaringen de basis vormen voor verschillende ontwerpen.

In een spannende finale moesten de vier genomineerden hun project presenteren voor een vakkundige jury. Deze beoordeelde elk project op creativiteit van de aanpak, het gebruik van kennisaanbod, de kwaliteit van het verslag en de presentatie en de commerciële en innovatieve waarde voor het bedrijf. Met name dat laatste deed Vrijlandt volgens de jury het beste.

Oud idee
Niels heeft tijdens zijn afstudeerperiode bij GIO een innovatieve, ergonomische bureaustoel ontwikkeld, die er voor zorgt dat mensen meer bewegen tijdens kantoorwerkzaamheden, maar die geen instabiel gevoel geeft. 'Ik kwam al enkele jaren geleden op het idee om een dergelijke stoel te ontwikkelen. In de trein las ik een blad met een foto van een vrouw drijvend, eigenlijk zwevend in de dode zee. Dat bracht me op het idee om een zwevende stoel te ontwikkelen. Bij GIO kreeg ik de gelegenheid om mijn ideeën uit te werken,' zegt Niels. Hij is inmiddels bij GIO in dienst en werkt nu aan het derde prototype van de stoel, die voor een breed publiek betaalbaar wordt. Er is inmiddels een octrooi aangevraagd onder de naam Micro Gravity Chair. Komende zomer hopen ze de stoel op de markt te brengen.

Goed initiatief
Juryvoorzitter Jan Terlouw toonde zich tijdens de prijsuitreiking in het gebouw van Shell in Den Haag bijzonder verheugd over de kwaliteit van de projecten van het Assistant-SEE programma. 'Het MKB is belangrijk voor de Nederlandse economie. Gelukkig wordt dit ook onderkend door (inter)nationale organisaties en overheid. Een programma als Assistant-SEE zorgt ervoor dat die aanjaagfunctie van het MKB constant in topconditie blijft. De vier finalisten hebben stuk voor stuk laten zien dat een permanente samenwerking tussen het hoger onderwijs en het MKB onmisbaar is. Ik ben blij dat de initiatiefnemers van Assistant-SEE hiervoor de mogelijkheid bieden.'

Stageprogramma
Assistant-SEE is een project van Shell, Syntens Innovatienetwerk voor ondernemers en de provincie Zuid-Holland. SEE staat voor Student Enterprise Experience. De doelstellingen van het stageprogramma zijn:

- studenten de mogelijkheid bieden tot het opdoen van praktijkervaring;

- het MKB extra kennis en capaciteit bieden;
- de concurrentiepositie van het MKB versterken. Het afgelopen jaar hebben ruim 100 studenten via Assistant-SEE een innovatieproject uitgevoerd bij een MKB-bedrijf.

////

Noot van de redactie,