TNT Post Groep NV

Koninklijke PTT Post erkend als Investor in People

24 januari 2002

Koninklijke PTT Post heeft onlangs de officiële erkenning Investor in People (IiP) gekregen voor zijn (grootste) business unit Distributie met circa 46.000 medewerkers. Het bedrijf kreeg het IiP-certificaat uitgereikt door Bureau Veritas Quality Management. Uitgangspunt van IiP is dat goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers beter in staat zijn om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Investor in People koppelt opleidings- en ontwikkelingsactiviteiten aan de bedrijfsdoelstellingen.PTT Post is het eerste grote bedrijf in Nederland dat deze erkenning ontvangt. Het bedrijf start dit jaar met de implementatie van Investor in People in de overige business units.

Investor in People

Investor in People (IiP) komt oorspronkelijk uit Engeland. Inmiddels is IiP daar sinds de jaren 90 een begrip. Circa 70% van de bedrijven en organisaties is erkend als Investor in People. In Nederland is het ministerie van Economische Zaken in 1999 met een landelijke pilot van dit kwaliteitssyteem voor het bedrijfsleven gestart.

IiP betekent in de praktijk dat medewerkers concrete afspraken maken met hun manager over hun bijdrage aan de bedrijfsdoelstellingen. Dat houdt in dat het bedrijf investeert in gerichte opleiding en ontwikkeling van zowel medewerkers als management. Daarbij is juiste communicatie noodzakelijk, zijn goede hulpmiddelen onontbeerlijk evenals goede arbeidsvoorwaarden. Doel is dat goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers en managers beter in staat zijn om bedrijfsdoelstellingen te behalen en te verbeteren. Kortom, aandacht voor elkaar hebben en elkaar serieus nemen om samen topprestaties neer te kunnen zetten wordt daadwerkelijk in de praktijk gebracht door PTT Post.

Aanpak PTT Post

Het rayon Rotterdam van PTT Post (onderdeel van business unit Distributie) deed mee aan de pilot van het ministerie van Economische Zaken. Dit rayon is in december 2000 gecertificeerd. In navolging van de positieve ervaringen in Rotterdam, is besloten het kwaliteitssysteem IiP in de gehele business unit Distributie te implementeren. Hieraan is het afgelopen jaar hard gewerkt, waardoor PTT Post met vlag en wimpel uit het assessment van Bureau Veritas Quality Management is gekomen. PTT Post implementeert dit kwaliteitssysteem binnenkort eveneens in de overige bedrijfsonderdelen.

Koninklijke PTT Post is onderdeel van TPG dat wereldwijd, onder de twee merknamen TNT en Koninklijke PTT Post, een breed scala aan post, express en logistieke diensten verleent.

TPG heeft ongeveer 140.000 werknemers in 58 landen en is actief in meer dan 200 landen. De totale omzet van TPG bedroeg in 2000 9,9 miljard. In het eerste negen maanden van 2001 is de omzet gestegen met 16,6%. TPG is aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt genoteerd.

TNT express is het enige bedrijf dat wereldwijd Investor in People erkenning heeft.