Universiteit Maastricht

Afdeling Communicatie

Persbericht 24 januari 2002

Hoogleraar Universiteit Maastricht De Groot ontvangt Duits lintje

Gerard-René de Groot, hoogleraar rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht (UM), wordt onderscheiden met het "Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Duitsland". De ordetekenen en de orde-oorkonde zullen op vrijdag 25 januari a.s. worden overhandigd door de ambassadeur van Bondsrepubliek Duitsland, Dr Edmund Duckwitz. Dit zal gebeuren tijdens een ontvangst die de Ambassadeur vanaf 16.00 uur geeft in de Feestzaal van het Oud Gouvernement, Bouillonstraat 3, Maastricht.

Met de toekenning van de orde door de president van Duitsland wordt de grote waardering tot uitdrukking gebracht voor de jarenlange inzet van De Groot als bestuurslid van de Duits-Nederlandse Juristenconferentie en het daardoor bevorderen van wederzijds begrip tussen Duitse en Nederlandse juristen. De Groot is sinds 1986 bestuurslid en sinds 2001 voorzitter van de Nederlandse werkcommissie van de Duits-Nederlandse Juristenconferentie.

De Duits-Nederlandse Juristenconferentie werd opgericht in 1949. Van Duitse zijde werd het initiatief tot de oprichting genomen door de toenmalige president van het Landgericht Münster, Dr Georg Fröhlich. Medeoprichter van Nederlandse zijde was de latere Procureur Generaal bij de Hoge Raad, Prof. Mr G.E. Langemeijer. De oprichters waren van mening, dat juist juristen er in zouden moeten slagen om de door de oorlog zo zwaar beschadigde relaties tussen Nederland en Duitsland te herstellen. Sinds 1949 komt de Duits-Nederlandse Juristenconferentie jaarlijks bijeen, afwisse-lend in Duitsland en in Nederland. In 2001 vond de 53ste conferentie plaats in Trier, de 54ste conferentie zal in oktober 2002 plaatsvinden in 's Hertogenbosch. Aan de conferenties nemen jaarlijks circa 200 personen deel.

Prof. Mr Gerard-René de Groot (geb. 1951 te Stadskanaal) studeerde van 1969-1973 aan de Rijksuniversiteit Groningen en 1973/1974 aan de Westfälische Wilhelmuniversität te Münster i.W. (Duitsland). Van 1974-1982 werkte hij aan de Rijksuniversiteit Groningen, sinds 1982 aan de Universiteit Maastricht. Hij is gehuwd met Prof. Dr Hildegard Schneider, bijzonder hoogleraar Europees Migratierecht aan de UM.