Gemeente Zaanstad

Nieuw wijze van composteren in Assendelft

donderdag 24 januari 2002

De gemeente Zaanstad wil met het plaatsen van 3500 BioComs een daadwerkelijke bijdrage leveren aan het terugdringen van het huishoudelijk afval.

De hoeveelheid huishoudelijk afval neemt in Nederland steeds maar toe. Dit is niet alleen een belasting voor het milieu maar betekend ook een telkens toenemende kostenstijging die uiteindelijk weer door de burgers dient te worden opgebracht. Binnenkort zal Zaanstad als eerste gemeente in Nederland op grote schaal proefondervindelijk proberen om iets aan de steeds maar groter wordende afvalberg te doen. Met ingang van april 2002 zal in Assendelft door het plaatsen van 3500 BioComs het thuiscomposteren van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) gestimuleerd. De BioCom is een mobiele combinatie van een minicontainer van 240 liter (even groot als de grijze container voor het restafval) en een composteercontainer. De BioCom heeft een composteringscapaciteit die voldoende is om de jaarproductie van gft-afval door een gemiddeld gezin met tuin te kunnen composteren. In principe hoeft de burger die de BioCom gebruikt het gft-afval niet meer ter inzameling en verwerking aan de gemeente aan te bieden, maar kan dit wel als het nodig mocht zijn.

Woensdag 30 januari a.s. wordt de eerste stap op weg naar de invoering van de BioCom in Assendelft gezet. Dan ondertekenen de wethouder Milieu,

A. Klein Nibbelink, de heer IJ. van der Veen van de VAOP/BioCom Europe en de heer G.J. Achterberg van BioCom Europe een samenwerkingsovereenkomst over de invoering van de BioCom. De VAOP is de organisatie de BioCom heeft ontwikkeld en uiteraard nauw betrokken is bij de invoering.

De ondertekening vindt plaats om 15.00 uur in de Raadszaal van het gemeentehuis van Zaanstad, Bannehof 1, Zaandijk.

Behalve de ondertekening is er ook een demonstratie over de werking van de BioCom.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Hoogendijk, beleidsmedewerker milieu van de dienst Wijken, tel. 075 6816639 of de heer U. Brolsma, communicatieadviseur van de dienst Wijken, tel. 075 68186710.