VU ziekenhuis

Amsterdam, 24 januari 2002

Ruime subsidie Europese Commissie voor Parkinson onderzoek in VU medisch centrum

De Europese commissie heeft de afdeling fysiotherapie van het VU medisch centrum een subsidie van 1.6 miljoen Euro toegekend voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson. De EC verstrekt het geld in verband met de toenemende vergrijzing van de Europese bevolking en bestrijding van de ziekten die daarmee samenhangen.

De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening die relatief veel voorkomt bij ouder wordende mensen. Het ontstaat door een abnormale degeneratie van dopamine producerende cellen. Volgens schattingen zullen in 2020 veertig miljoen mensen in de wereld aan de ziekte leiden. De ziekte van Parkinson heeft met name invaliderende gevolgen voor de loopvaardigheid en het dagelijks functioneren.

Doel van het onderzoek is de zelfredzaamheid van Parkinson patiënten in de thuissituatie te verbeteren. Er zijn aanwijzingen dat fysiotherapie daarbij een belangrijke rol kan spelen. Naast het VU medisch centrum zijn de afdeling revalidatie van de Universiteit van Northumbria in Newcastle, Groot Brittanië en de afdeling revalidatiewetenschappen van de Universiteit van Leuven, België bij het onderzoek betrokken.

In de vakliteratuur zijn er aanwijzingen dat het gelijktijdig aanbieden van ritmen (of cues) door regelmatig tikken (auditief) of door lichtflitsen (visueel) effectief kunnen zijn bij het uitvoeren van repeterende handelingen als lopen. Onderzocht wordt of dat zo is en op welke manier dat ritme dan het beste kan worden aangeboden. De afdeling fysiotherapie van het VU medisch centrum richt zich op het visueel aanbieden van ritme. De Universiteit van Northumbria wordt verantwoordelijk voor het cognitieve deelonderzoek. In dat onderzoek wordt in de volgorde van handelingen een ritme aangebracht. De Universiteit van Leuven onderzoekt het auditief aanbieden van ritme. Vervolgens zal de meerwaarde van het aanbieden van deze externe ritmen voor loopvaardigheid en zelfredzaamheid bij 145 patiënten worden onderzocht.

Het onderzoek moet leiden tot Europese richtlijnen voor de fysiotherapeutische behandeling van Parkinson patiënten en tot het ontwikkelen van een apparaat, een cueing device waarmee externe ritmen in de eigen woonomgeving kunnen worden aangeboden. Met dit portable apparaatje, dat zo groot zal worden als een walkman, kan de patiënt in de toekomst zelf oefenen.

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting van het VU medisch centrum, Jakomien ter Haar, tel (020)- 4443444, fax (020) 4443450.

© VU medisch centrum 25/02/02 dienst public relations & voorlichting prv@vumc.nl