Exact Holding NV

Persbericht 24 januari 2002
Exact Holding N.V. (EURONEXT: EXACT) kondigt vandaag de financiële jaarcijfers aan over 2001.

Zie voor tabellen de bronlocatie van dit bericht op www.exact.nl

Belangrijkste punten 2001

·Stijging van de omzet met 25% tot ¤ 206,3 miljoen ·Stijging van het operationeel resultaat met 40% tot ¤ 46,4 miljoen ·Stijging van het netto resultaat met 24% tot ¤ 35,5 miljoen ·Stijging winst per aandeel voor amortisatie met 23% tot ¤ 1,51; stijging winst per aandeel na amortisatie: 5% tot ¤ 1,30 ·Wereldwijde markt-introductie van de innovatieve productlijn Exact Globe 2000 ·Autonome groei resulteert in 12.500 nieuwe klanten

Financiële resultaten

In 2001 steeg de omzet van Exact met 25% tot ¤ 206,3 miljoen, vergeleken met een omzet van ¤ 164,4 miljoen in 2000. Van deze groei is 17% bijgedragen door de overname van het Amerikaanse bedrijf Macola Software in februari 2001. Het netto resultaat voor amortisatie van goodwill steeg met 24% tot ¤ 35,5 miljoen (2000: ¤ 28,7 miljoen). Voor het eerst sinds het bestaan van Exact werd meer dan de helft van de omzet buiten Nederland gegenereerd: 52% vergeleken met 43% in 2000. Macola leverde dankzij een snelle integratie reeds een bijdrage aan de winst van Exact. Sterke toename van omzet uit verkoop software
Ondanks de kwakkelende ERP markt steeg de omzet uit de verkoop van software met 27% tot ¤ 74,5 miljoen. De omzetgroei van de software van Exact was mede een gevolg van de acquisitie van Macola en de introductie van twee nieuwe productlijnen: Exact Globe 2000 en e-Synergy. In 2001 werden 12.500 nieuwe klanten toegevoegd aan Exact's klantenbestand. De acquisitie van Macola voegde hier nog eens 7.000 klanten aan toe.

Omzet uit onderhoudscontracten

De uit onderhoudscontracten gegenereerde omzet nam toe met 29% tot ¤ 99,4 miljoen, bijna 50% van de totale omzet. Hieruit blijkt een sterke klant-tevredenheid van klanten en loyaliteit, hetgeen een solide basis biedt om klanten aanvullende producten als CRM en HRM aan te bieden. Deze terugkerende omzetstroom stelt Exact in staat te blijven investeren in R&D en in zijn dienstverlening aan klanten.

Omzet uit implementaties en consultancy

De omzet uit implementaties en consultancy bedroeg ¤ 32,4 miljoen, een toename van 11% vergeleken met het jaar ervoor. Deze groei werd voornamelijk veroorzaakt door de acquisitie van Macola en de geleverde diensten aan de internationale klanten. In alle landen waaronder Nederland, bieden resellers en partners steeds meer implementaties en consultancy aan onze klanten aan.

Operationeel en netto resultaat

Exact heeft het operationeel resultaat verder zien toenemen met 40% tot ¤ 46,4 miljoen, dankzij de voortdurende implementatie van e-Synergy wereldwijd in de organisatie. Vooral bij Macola was dit zichtbaar. Ook de keuze voor één productstrategie levert een bijdrage aan deze toename. Na het stroomlijnen van de wereldwijde R&D organisatie voor Exact Globe 2000 nam de productiviteit aanzienlijk toe. Het netto resultaat voor amortisatie van goodwill nam toe met 24% tot ¤ 35,5 miljoen; netto resultaat na amortisatie van goodwill nam toe met 6% tot ¤ 30,4 miljoen.

Verwachtingen

Het integreren in 2001 van de verworven productlijnen in één geïntegreerd productassortiment was een belangrijke stap naar toekomstige groei. Wereldwijd profiteren internationale klanten op dit moment van de gezamenlijke inspanningen op het terrein van R&D, dit geldt ook voor de sterke thuisbasis van Exact, Nederland. Exact Globe 2000 is in de gehele organisatie van Exact doorgevoerd. Binnen drie maanden na de introductie in Nederland zijn 5.000 klanten overgestapt op Exact Globe 2000, hetgeen de potentie van het product onderstreept. In 2001 introduceerde Exact eveneens e-Synergy, zijn nieuwste web based e-ERP productlijn. e-Synergy werd bij meer dan 150 klanten geïnstalleerd, ondanks de kleinschalige introductie op de markt. De plannen van Exact voor de komende jaren zijn geheel gebaseerd op Exact Globe 2000 en e-Synergy. In 2002 zal Exact zich blijven richten op het overzetten van zijn klantenbestand op Exact Globe 2000. Het vernieuwde ontwerp van het product zal resulteren in kostenbesparing op het terrein van support en zal de tevredenheid van klanten verder doen toenemen. Het overzetten van het klantenbestand naar deze productlijn zal het bedrijf in staat stellen nieuwe modules als HRM en CRM te verkopen en de lancering van e-Synergy vergemakkelijken. Exact verwacht echter niet dat dit zal resulteren in een sterke omzetstijging op korte termijn, omdat dit overzetten van zijn wereldwijde klantenbestand een aanzienlijke tijd in beslag zal nemen, ondanks de toenemende marketing activiteiten. De inspanningen op het gebied van sales en marketing zullen toenemen. In november 2001 startte een grote marketing campagne, met ondermeer advertenties, klantenevenementen, seminars en road shows. Deze trend zal in 2002 worden voortgezet. Voorts staat de grootschalige introductie van e-Synergy in Nederland gepland voor het tweede kwartaal van 2002. Voor deze introductie wordt voor Europa en de Verenigde Staten het derde kwartaal aangehouden. Expansie van Exact's internationale netwerk zal door worden gezet, specifiek in de Verenigde Staten, Canada, China, Australië, Scandinavië, het Midden Oosten en Zuid-Afrika. Exact zal zich blijven richten op de acquisities van bedrijven met een groot klantenbestand als dit aansluit bij de één-productstrategie of de wereldwijde lancering van e-Synergy. Exact verwacht een autonome groei van ongeveer 10% in 2002. Het bedrijf rekent op een lichte afname in zijn operationele marge tot 20% in 2002. Exact is van mening dat de investering in sales en marketing en het overzetten van het klantenbestand noodzakelijk zijn om een bestaande groei in omzet en resultaten op de lange termijn te verzekeren.

Exact Software

Exact Holding N.V., gevestigd in Delft, Nederland, is een vooraanstaand leverancier van moderne accounting, salaris, CRM en ERP-oplossingen voor het Midden- en Klein Bedrijf en divisies van multinationals. Hoewel de producten in elk bedrijfsproces uitgebreide functionaliteiten bieden, ondersteunen ze een snelle implementatie. Exact Holding N.V., wereldwijd actief in ruim 50 landen, met meer dan 50 werkmaatschappijen en 20 distributeurs en met klanten in 100 landen, kan hiermee gerekend worden tot één van de marktleiders in zijn marktsegment. Exact Holding N.V. staat sinds juni 1999 genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Exact Holding N.V.
Telefoon: +31 15 26 13 714
Bert Groenewegen, Financial Director / CFO
bert.groenewegen@exact.nl