Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 24 januari 2001

Afvalwatertaks van bedrijven verlagen.
Agalev protesteert met klem


Het voorstel van minister Gabriels om de afvalwaterheffingen voor bedrijven te verlagen is voor de Groenen absoluut niet aanvaardbaar.

Dit zou een zeer grove schending inhouden van het principe "de vervuiler betaalt".
De afvalwaterheffing is overigens in belangrijke mate een sturende heffing, die erop gericht is de vuilvracht geloosd door bedrijven, rechtstreeks in het oppervlaktewater of in openbare riolen, fors te verminderen. Dit regulerend effect is - zo blijkt - ook succesvol gebleken.

De Groenen betwisten overigens de stelling dat er een zware discriminatie zou bestaan t.a.v. bedrijven, in vergelijking met huishoudens. Het is niet ernstig de vuilvracht geloosd door gezinnen te vergelijken met deze geloosd door de industrie.
De aard van het afvalwater geloosd door bepaalde industriële sectoren, is veel schadelijker voor gezondheid en milieu, dan wat bij mensen thuis in de goot terecht komt. Integendeel : volgens Agalev zou in de berekeningsformule voor de afvalwaterheffing voor bedrijven, de last van zeer schadelijke organische micropolluenten zwaarder moeten doorgerekend worden.

De Groenen denken dat de 30 miljoen euro die minister Gabriels wil besteden voor dit cadeau aan de bedrijven veel zinvoller kan ingezet worden om die bedrijven te stimuleren die meer willen doen voor milieu en gezondheid dan wettelijk verplicht is.

Johan Malcorps,
Vlaams Volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=852