Gemeente Neede

persbericht

Nummer 633, donderdag 24 januari 2001
Voorlichting gemeentehuis,
http://www.neede.nl
H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

Uit Terugblik blijkt dat veel doelen van toekomstvisie zijn bereikt

Burgemeester en wethouders maken de balans op van vier jaar besturen

Burgemeester en wethouders hebben een notitie gepresenteerd waarin zij de bijna afgelopen collegeperiode beschouwen. Het is een terugblik op vier jaar besturen, maar ook een blik vooruit. Tevens zijn de financiën beschouwd. Aan de hand van de thema's van de toekomstvisie wordt de balans opgemaakt. B&W vinden dat er sprake is van een succesvolle bestuursperiode. Er zijn belangrijke doelen bereikt en veel concrete zaken gerealiseerd.

Het college startte na het besluit van de raad (dec. '97) om definitief af te zien van de fusie met Haaksbergen met de opdracht om te komen met voorstellen over een toekomstvisie op een zelfstandige gemeente Neede. De toekomstvisie, die na een brede maatschappelijke discussie tot stand kwam, loopt als rode draad door de afgelopen bestuursperiode. De bedoeling was een gedragen koers op hoofdlijnen te krijgen, met een breed draagvlak in de gemeenteraad en om te kunnen communiceren met de burgers en instellingen. Deze opzet is geslaagd.

Betrekken van de burger
Communicatie en interactief bestuur hebben bij een groot aantal onderwerpen veel aandacht gekregen. De discussiebijeenkomsten over bijvoorbeeld de toekomstvisie, het referendum over de herindeling, het centrumplan en het hondenbeleid zijn bezocht door meer dan duizend inwoners. Ook is met tientallen organisaties en instellingen overleg gevoerd. Deze wijze van werken heeft zijn vruchten afgeworpen en moet de komende tijd verder worden uitgebouwd.

gemeentelijke herindeling
In de loop van deze periode startte de provincie een traject voor gemeentelijke herindeling. In een referendum koos Neede duidelijk voor samengaan met Eibergen (en Borculo). Na veel inspanning ligt er nu een provinciaal voorstel dat recht doet aan deze uitslag (een nieuwe gemeente bestaande uit Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede).

financiën
De investeringen van de afgelopen vier jaar bedragen totaal 11,7 miljoen euro. Het totaal bedrag aan reserves is gestegen van bijna 4 miljoen euro naar ruim 5 miljoen euro. De uitkering uit het gemeentefonds steeg van ruim 5 miljoen euro naar ruim 7 miljoen euro. De omzet ging van ruim 15 miljoen euro naar 19,7 miljoen euro.

veiligheidsbeleid
Onder het kopje leefbaarheid worden de resultaten van het veiligheidsbeleid genoemd. De brandweer werd verder geprofessionaliseerd door de nieuwe brandweeraccommodatie, de nieuwe tweede brandweerwagen, het brandweerbeleidsplan en de inhaalslag voor gebruiksvergunningen.

woningen
In de afgelopen periode werden 125 woningen gebouwd. In aanbouw zijn nog 33 woningen en 38 recreatiewoningen. Als woningbouwprojecten werden in de steigers gezet: De Waaier, De Zessprong, Ter Weemecomplex, Spilbroek, Het Olland, Noordijk en de Nieuwstraat.
Het monumentenbeleid werd vernieuwd. Het aantal gemeentelijke monumenten steeg van 39 naar 53 en de rijksmonumentenlijst werd uitgebreid met de RK-kerk en -pastorie in Rietmolen en Erve Kolkman in Noordijk. De Hollandsche Molen werd volledig gerestaureerd.

infrastructuur
Op het gebied van de verkeersveiligheid werd de Hofmaat ingericht als 30 km-gebied. Ook de Koolmeesstraat werd heringericht en in de Rondweg werd een rotonde aangelegd. Verder werden Roodland, Kempershof, Ravenhorst, Braak en Beatrixstraat heringericht. In de Ravenhorst wordt een proefproject uitgevoerd om het hemelwater af te koppelen van het rioolsysteem. De resultaten worden gebruikt bij de reconstructie van de Van Everdingenstraat.

economie
Op het gebied van de economie wordt vermeld dat vanaf 1998 6,3 hectare industrieterrein is verkocht. Aansluitend aan "Wheemergaarden" is een nieuw industrieterrein "Russchemors" in ontwikkeling. Het huidige industrieterrein wordt gerevitaliseerd. In BRENG-verband is een windenergiebeleid vastgesteld.

centrum
Er werd een centrumvisie vastgesteld. Hierin is de Oudestraat het hart van de winkelvoorziening met aan weerskanten "trekkers". De Oudestraat werd heringericht als winkelerf en aan de zuidzijde, rondom het gemeentehuis is het centrumplan in ontwikkeling. Dit project bestaat uit de bouw van woningen, een nieuw gebruik van de villa, dienstverlening, en de inrichting van een nieuw marktplein en herinrichting van het Kerkplein. Voor de verbetering van de winkelvoorziening wordt binnenkort met steun van de Kamer van Koophandel en de Rabobank een project gestart.

voorzieningen
Op het gebied van de sociale infrastructuur en voorzieningen wordt het armoedebeleid genoemd en het seniorenvoorlichtingsproject. Het cliëntenplatform werd ingesteld en het Centraal Loket voor Zorg & Welzijn kwam van de grond. Het Integraal Jeugdbeleid Neede werd vastgesteld en er werd begonnen met de professionalisering van de peuterspeelzalen. De Wissel werd verbouwd voor de huisvesting van praktijkschool De Wheemergaarden en basisschool De Marke werd uitgebreid. De Diekmaatschool en De Leeuwerik kregen noodlokalen. Voor alle basisscholen werd natuur- en milieueducatie ingevoerd. In Noordijk werd 't Haarhoes geopend. Voor scholengemeenschap Het Assink en De Triangel, Centrum voor Muziek en Dans is een plan voor gezamenlijke huisvesting in een vergevorderd stadium. Verder werden de bouwplannen van speeltuinvereniging De Berg, Crescendo, Sportclub Neede en de Needse IJsclub gesubsidieerd.

toerisme
Op het gebied van recreatie en toerisme werd een enquête onder de toeristen gehouden, werden er nieuwe zitbanken geplaatst en werd de Achterbergroute uitgezet. In het kader van de pilotproject Reconstructiewet kwamen er hippische routes, fietsroutes en kleinschalige toeristische voorzieningen. Ook werd het actieplan Neede jamdorp gepresenteerd.

plattelandsvernieuwing
Plattelandsvernieuwing kreeg veel aandacht in het plan "Steurig Vedan", waarin de toekomst van het buitengebied van Neede en Borculo wordt geschetst. Voorbeelden van projecten die werden aangepakt zijn: boerderijverplaatsingen, kavelruilprojecten, natuurontwikkeling, sanering van asbeststallen, aanleg van landschapselementen, anti-verdrogingsplan Noordijkerveld, restauratie spoorbrug, ontsluiting Noordijk, bezoekerscentrum Oale Schole, boomkikkerplan, sanering overstorten in Rietmolen en de herstructurering van de Van Everdingenstraat.