Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Meer bevoegdheden Nederlandse Voedselautoriteit

Het kabinet wil de Nederlandse Voedselautoriteit (NVa) verzwaren tot een onafhankelijke organisatie met meer en bredere bevoegdheden. In deze nieuwe organisatie worden de publieke keurings- en controle-instellingen op het terrein van food en non-food samengebracht.

Zowel de Keuringsdienst van Waren (KvW) als belangrijke onderdelen van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) krijgen een plaats in de nieuwe NVa. Het ministerie van VWS is verantwoordelijk voor de normstelling ten behoeve van de volksgezondheid en gezondheidsbescherming. Het ministerie van LNV is verantwoordelijk voor de gehele voedselproductie, -keten en kolom, ook gezien vanuit consumentenbelangen.

De werkzaamheden van de KvW en deels van de RVV (inclusief de handhavingstaken) worden nu ondergebracht bij de NVa. Met deze taakuitbreiding wordt de NVa een sterke, onafhankelijke toezichthouder met de status van een agentschap, die het vertrouwen van de consument in de veiligheid van het voedsel kan herstellen. De nieuwe organisatie komt onder leiding te staan van een directeur-generaal.

De onafhankelijke NVa en haar bevoegdheden worden juridisch verankerd. Het kabinet denkt daarbij aan een model, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de eigenaarsrol (beheer) en de opdrachtgeversrol (inhoud). Dit model is ook voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gekozen. Het kabinet gaat er van uit dat VWS de rol van beheerder op zich neemt. De project directeur-generaal, die de NVa wettelijk vorm moet geven en tegelijkertijd de organisatie moet opbouwen en operationeel maken, wordt op korte termijn benoemd.

Kabinet verzwaart en verbreedt Nederlandse voedselautoriteit 1.

Kabinet verzwaart en verbreedt Nederlandse voedselautoriteit Persbericht, 22-1-2002

Verzwaren concept uitwerking en realisatie Nederlandse voedselautoriteit 2.

Verzwaren concept uitwerking en realisatie Nederlandse voedselautoriteit
Kamerstuk, 22-1-2002