Partij van de Arbeid

Den Haag, 23 januari 2002

Vragen van het lid Arib PvdA) aan de staatssecretarissen van Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport

1.

Hebt u kennis genomen van de berichten in de pers (1) dat de ondertoezichtstelling van kinderen weinig effectief blijkt te zijn?

2.

Welke conclusies trekt u uit het onderzoek van professor W. Slot (Vrije Universiteit) dat in opdracht van het ministerie van Justitie is verricht? Met andere woorden: wat is uw oordeel over dit kennelijk weinig effectieve beleid van de gezinsvoogdij?

3.

Deelt u de mening dat de oorzaak van dit falende beleid zowel het gebrek aan tijd alsook het gebrek aan deskundigheid is bij de gezinsvoogden? Zo ja, welke maatregelen acht u - op korte termijn - haalbaar om te bereiken dat de gezinsvoogden voldoende tijd aan de gezinnen kunnen besteden?

4.

Heeft de beschikbaarheid van extra middelen voor (personeel in) de gezinsvoogdij inmiddels geleid tot verhoging van het aantal gezinsvoogden en tot verkleining van de caseload? Zo ja, kunt u hierover gegevens verstrekken? Tot welke verlaging van de caseload heeft dit geleid? Zo nee, op welke termijn is er wél effect te verwachten van deze extra middelen?

1) Algemeen Dagblad dd 22-1-2002 en De Volkskrant dd 23-1-2002