Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 januari 2002

Vragen van de leden Albayrak en Middel aan de staatssecretaris van Justitie

1.

Is het u bekend dat, als een vtv-houdster van een kind bevalt buiten Nederlands grondgebied, er voor dit kind een mvv moet worden aangevraagd en dat deze mvv zonder meer wordt afgegeven, dus met voorbijgaan aan onder andere het inkomensvereiste, als de vader van dit kind onbekend is?

2.

Is het u bekend dat daarentegen het inkomensvereiste onverkort wordt gehandhaafd als dit kind van de vtv-houdster wordt geboren staande het huwelijk met een man (de vader) die op dat moment (nog) niet tot Nederland is toegelaten op grond van zijn huwelijk met de vtv-houdster?

Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de situatie waarin een vrouw (vtv-houdster) tijdens een bezoek aan haar echtgenoot in diens land van herkomst, waar hij op dat moment nog verblijft in afwachting van de afgifte van een mvv voor gezinshereniging met zijn echtgenote, door omstandigheden niet tijdig vóór de bevalling terug kan keren naar Nederland.

3.

Bent u van mening dat deze regeling, die is opgesteld en ingevoerd met het kennelijke oogmerk om mannelijke vtv-houders te verhinderen het inkomensvereiste te omzeilen bij het naar Nederland halen van gezinsleden (heel jonge kinderen) uit het buitenland, ten onrechte voorbijgaat aan het feit dat de band tussen een moeder en een kind, dat wil zeggen een zuigeling, van een geheel andere aard is dan die tussen een vader en een zuigeling?

4.

Kunt u aangeven of en zo ja, waarom u van mening bent dat de band tussen een moeder en een zuigeling niet van een geheel andere aard is dan die tussen een vader en een zuigeling en in de bedoelde omstandigheden geen andersoortige bescherming verdient?

5.

Hoe en op welke termijn denkt u deze situatie te veranderen en zo uit te sluiten dat de moeder van een zuigeling in een dergelijk geval (omdat zij immers aan het inkomensvereiste moet (blijven) voldoen om voor haar baby een mvv te krijgen) haar baby achter moet laten en alleen naar Nederland terug moet reizen om haar werk hier tijdig te hervatten c.q. haar baan niet kwijt te raken - waarbij de termijn waarop deze mvv daadwerkelijk zal worden afgegeven onbekend of onduidelijk is?