Provincie Zuid-Holland

25-01-2002
Meer samenhang tussen lokaal jeugdbeleid en regionale jeugdzorg

Vandaag op vrijdag 25 januari 2002 komen een aantal gemeenten uit Midden-Holland, de provincie Zuid-Holland en lokale en regionale instellingen op het gebied van jeugd(zorg) bijeen. Het doel van de bijeenkomst is te komen tot een heldere visie op wat de aansluiting tussen lokaal (preventief) jeugdbeleid en regionale jeugdzorg in de regio Midden-Holland betekent. Ook moeten gemeenschappelijke uitgangspunten vastgesteld worden.
De bijeenkomst duurt van 9.00-13.00 uur en vindt plaats in de Gouwe Inn, Groenhovenpark 1 in Gouda.

De bijeenkomst wordt geleid door dhr. A.F. Bonthuis, voorzitter van de regionale werkgroep Regiovisie Jeugd Midden-Holland, tevens burgemeester van Nieuwerkerk aan den IJssel. Hij gaat onder meer in gesprek met Edit Hallensleben, gedeputeerde jeugd, onderwijs- en arbeidsmarktbeleid van de provincie Zuid-Holland. Vervolgens vinden verschillende workshops plaats over de thema's 'beleid voor nul tot zes-jarigen' en 'één lokaal loket'. In een plenaire discussie worden conclusies, afspraken en aanbevelingen voor verdere samenwerking rond thema's, problemen en doelgroepen vastgelegd.

Achtergrond van de studiedag is dat op landelijk niveau bestuurlijke afspraken zijn gemaakt over wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van gemeenten, provincies en het rijk op het terrein van jeugdbeleid. Daarnaast wordt op dit moment de invoering van een nieuwe Wet op de Jeugdzorg (in 2003) voorbereid. Net als in de andere regio's in Zuid-Holland moeten gemeenten en de provincie concrete afspraken gaan maken. Daarbij gaat het om de vraag wat gemeenten van instellingen voor jeugdzorg nodig hebben om hun lokale preventieve jeugdactiviteiten te versterken. En omgekeerd is de vraag hoe op lokaal niveau jeugdbeleid zo wordt ingezet dat zo vroeg mogelijk problemen bij kinderen en jongeren worden gesignaleerd en jeugdzorg wordt ingeschakeld.

De bijeenkomst is een initiatief van de werkgroep Regiovisie Jeugd Midden-Holland. In deze werkgroep komen provincie, een aantal gemeenten en diverse instellingen die te maken hebben met jeugd(zorg)beleid regelmatig bijeen om de samenhang van jeugd(zorg)beleid en activiteiten te bevorderen. De studiebijeenkomst is samen met ambtenaren en portefeuillehouders jeugd van de gemeenten voorbereid.