SONY PLAYSTATION

Overwinning PlayStation tegen illegaal copieren

PLAYSTATION WINT PROCES TEGEN FABRIKANTEN
VAN 'MOD CHIPS'


- Aanzienlijke schadevergoeding toegekend -
24 januari, Londen. In een zaak voor het Britse hooggerechtshof behaalde Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) gisteren een belangrijke overwinning in de strijd tegen de 'chipping' van PlayStation-gamesconsoles. De onderneming kreeg daarbij een aanzienlijke schadevergoeding toegekend ten laste van de beklaagde, Channel Technology.

PlayStation(R)-games voor gebruik op de PlayStation(R)-consoles bevatten een kopieerbeveiliging die ervoor zorgt dat de consoles enkel originele games draaien. Op die manier wordt illegaal kopiëren van spellen en misbruik van intellectuele eigendomsrechten vermeden. Een bedrijf met de naam Channel Technology bracht 'mod chips' op de markt die, geïnstalleerd in een PlayStation(R)-console, de kopieerbescherming van spelletjes op een illegale manier kunnen omzeilen.

De rechter oordeelde dat de kopieerbeveiliging die SCEE voorziet op zijn discs tot doel heeft het kopiëren van deze games te verhinderen of te beperken. De 'mod chip'wordt daarbij gezien als een manier om die beveiliging te omzeilen. De rechter was van mening dat het gebruik van dergelijke 'mod chips' in bepaalde gevallen kan leiden tot inbreuken op het auteursrecht en dat de beklaagden daarvan op de hoogte geweest moesten zijn. De verkoop van dergelijke 'mod chips'is in dat opzicht dus onwettelijk.

De rechtbank vonniste in het voordeel van SCEE en besliste dat de beklaagde zwaar in de fout was gegaan. Die werd dan ook veroordeeld tot het betalen van een forse schadevergoeding. De beklaagde werd eveneens opgedragen geen handel meer te drijven in 'mod chips' voor PlayStation(R) en elke voorraad chips in te leveren. De beklaagde besliste daarbij om niet in beroep te gaan.

In het licht van deze bijzonder gunstige uitspraak, verklaarde David Reeves, Senior Vice President Sales en Marketing van SCEE : 'Deze zaak bevestigt op een ondubbelzinnige manier dat Sony Computer Entertainment Europe het recht heeft om piraterij aan te pakken en het onwettig gebruik te voorkomen van intellectuele eigendomsrechten van SCEE en externe gamesontwikkelaars.
We hebben een duidelijke boodschap voor de producenten en distributeurs van dergelijke 'mod chips' in PAL-zones dat we zonder dralen gerechtelijke stappen tegen hen zullen ondernemen'.

EINDE PERSBERICHT

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:

The P.R. Factory
Klokjeslaan 101
3601 HD Maarssen
T: 0346 555.232
F: 0346 572.285
maud@tprf.nl

Sony Computer Entertainment Europe Ltd.
Sony Computer Entertainment Europe, met hoofdkwartier in Londen, is verantwoordelijk voor de distributie, marketing en verkoop van soft- en hardware voor PlayStation(R), PS one(R) en PlayStation(R)2 in 100 landen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Oceanië en India. Eind september 2001 werden meer dan 35 miljoen PlayStation(R)-consoles verkocht in deze PAL-regio's. Wereldwijd waren er dat zelfs 88 miljoen. Tussen het tijdstip van de lancering in Japan, op 4 maart 2000, en eind september 2001, werden wereldwijd meer dan 20 miljoen units verkocht, wat van PlayStation(R)2 één van de succesrijkste lanceringen van 'consumer electronics'-producten ooit maakt.

PlayStation, PS one, PS2 en het PlayStation-logo zijn geregistreerde handelsmerken van Sony Computer Entertainment Inc. Alle andere handelsmerken zijn eigendom van hun respectieve eigenaars.

Meer informatie over PlayStation(R)-producten kunt u vinden op http://www.scee.com en op www.nl.playstation.com

25 jan 02 12:20