Ministerie van Financien

De Voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Financiën

Postbus 20018

2500 EA 's-Gravenhage

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

25 januari EKI 2002-51 2002

Onderwerp

Compensatie kwijtschelding eigen risico verzekerden onder exportkredieten

Hierbij zend ik u ter informatie een afschrift van een brief aan de voorzitter van de Rijkscommissie van heden betreffende bovengenoemd onderwerp.

De Minister van Financiën,

Aan

de voorzitter van de Rijkscommissie

p/a De Nederlandsche Bank

Postbus 98

1000 AB Amsterdam

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

25 januari EKI 2002-50 2002

Onderwerp

Compensatie kwijtschelding van eigen risico van verzekerden

Zoals aangegeven tijdens de vergadering van de Rijkscommissie van

13 december bevestig ik hierbij dat de minister van Financiën heeft besloten dat

- in geval Nederland overgaat tot kwijtschelding van commerciële vorderingen op Heavely Endebted Poor Countries(HIPC's) die verder gaat dan is vastgelegd in een multilaterale overeenkomst van de Club van Parijs met een individueel debiteurland - de kwijtschelding van het proportionele deel van het eigen risico van verzekerden in de betreffende vorderingen aan verzekerden wordt vergoed. De compensatie van dit proportionele deel van het eigen risico zal dan plaatsvinden op het moment dat de daadwerkelijke kwijtschelding plaatsvindt. Compensatie zal plaatsvinden op basis van de face value van de vordering.

De overwegingen tot deze beslissing houden verband met de in een brief van 23 mei 2000 van de ministers Zalm en Herfkens aangekondigde kwijtschelding van commerciële overheidsvorderingen op HIPC's. Op grond van het internationaal overeengekomen zgn. enhanced HIPC-initiatief komen deze landen in aanmerking voor 90% - of meer - kwijtschelding van de schuldendienstverplichtingen van de in een Club van Parijs-akkoord geconsolideerde schuld, nadat het land het zgn. beslispunt van een IMF-aanpassingsprogramma heeft bereikt, en voor een zelfde percentage kwijtschelding van de geconsolideerde hoofdsom na het bereiken van een zgn. eindpunt van een IMF-programma. In genoemde brief is aangegeven dat Nederland naast een aantal andere landen, genoemde percentages verhoogt tot 100% kwijtschelding van de geconsolideerde schuldendienstverplichtingen voor HIPC's waarmee Nederland een structurele ontwikkelingsrelatie onderhoudt en voor alle HIPC's tot 100% van de geconsolideerde hoofdsom.

Op grond van de clausule betreffende consolidatieregeling in de polis is verzekerde gehouden de consolidaties van de overheid te volgen die betrekking hebben op verzekerde vorderingen. Consolidaties als deze komen tot stand in de Club van Parijs. Derhalve is verzekerde verplicht de gevolgen daarvan te aanvaarden voorzover die betrekking hebben op verzekerde vorderingen. Ik acht verzekerde echter niet verplicht daarnaast de gevolgen te aanvaarden van een bilaterale afspraak tussen Nederland en het debiteurland, voor zover die uitgaat boven wat in de Club van Parijs is afgesproken.

Een afschrift van deze brief zend ik aan drs. I.D. Sepers, NCM.

Drs. J.C. Barnard,

Plv. Directeur Exportkrediet- en investeringsverzekering