---

Ministerie van Defensie



---

kamp isaf kaboel afghanistan-1

Bouw kamp hoofdmacht Kaboel vordert

25-11-2002

In Kaboel werken de Nederlandse militairen van de internationale veiligheidsmacht voortvarend aan het bouwen van hun tentenkamp. In dit kamp worden uiteindelijk alle Nederlandse, Duitse, Deense en Oostenrijkse militairen van het internationale bataljon gehuisvest. Daarnaast boort de Britse genie een op het terrein reeds aanwezige bron aan zodat de watervoorziening van de militairen is gegarandeerd. Vanmorgen zijn opnieuw tien landmachtmilitairen en de nodige uitrusting in Afghanistan aangekomen. Het aantal Nederlandse militairen in Kaboel bedraagt daarmee nu 53.

Inmiddels telt het kamp zo'n tien grote tenten en twee kleinere boogtenten. Ook wordt het hoofdgebouw opgeknapt, ondermeer door het plaatsen van nieuwe kozijnen en ramen. De werkzaamheden worden niet alleen verricht door het aanwezige militaire personeel, maar ook door lokaal ingehuurde arbeidskrachten.
Op operationeel gebied verkennen de landmachtmilitairen het gebied waarbinnen zij verantwoordelijk zijn, dit gaat met name om het oosten van de Afghaanse hoofdstad. Naast het in kaart brengen van alle routes, gaat het daarbij ook om het testen van de verbindingen vanaf verschillende posities. Het Nederlandse operatiegebied kenmerkt zich door een verzameling kleine dorpen en woongemeenschappen.

De Nederlandse militairen die vandaag (25 januari) in Afghanistan arriveerden, vertrokken gisteren per KDC-10 vanaf de vliegbasis Eindhoven. In Trabzon (Turkije) werd - zoals gebruikelijk - overgestapt op kleinere luchtmachtvliegtuigen van het type C-130 Hercules. In tegenstelling tot eerdere vluchten landden de Hercules-toestellen niet op het vliegveld Bagram op zo'n zestig kilometer van Kaboel, maar op Kaboel International Airport in het noord-oosten van de stad. Dit vliegveld ligt niet alleen dichterbij maar beschikt ook over betere voorzieningen. (foto's: KL-voorlichting ISAF)

Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme kamp isaf kaboel afghanistan-2