Ministerie van Algemene Zaken


1




Tafelrede van Z.E. minister-president W. Kok tijdens het regeringsdiner aangeboden aan Z.K.H. de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta ter ere van het aanstaande Koninklijk Huwelijk te Amsterdam op zaterdag 2 februari 2002 (Ridderzaal, 25 januari 2002)

Koninklijk Bruidspaar, Majesteit, Koninklijke Hoogheden en u allen, zeer gewaardeerde gasten,

Namens de ministerraad van het Koninkrijk heet ik u, Koninklijke Hoogheid en u, mevrouw Zorreguieta, zeer in het bijzonder welkom bij dit regeringsdiner ter ere van uw aanstaande huwelijk op zaterdag 2 februari 2002. Het is voor ons allen een grote eer èn een genoegen dat u hier in de Ridderzaal onze gast wilt zijn.

Graag spreek ik tevens een woord van bijzonder welkom:


* tot u, Majesteit en u, Koninklijke Hoogheid Prins Claus;
* tot Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Johan-Friso, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven en
* tot de heer en mevrouw Martín Zorreguieta, de heer Juan en mevrouw Inèz Zorreguieta.
Wij stellen de aanwezigheid van alle getuigen en bruidspersoneel die het bruidspaar op hun huwelijksdag ondersteunen en begeleiden zeer op prijs.

Koninklijk Bruidspaar,
Ik weet dat ik spreek namens zeer velen in Nederland, in de Nederlandse Antillen en op Aruba èn namens landgenoten elders ter wereld, wanneer ik mijn warme gevoelens en oprechte vreugde tot uitdrukking breng over de verbintenis die u binnenkort zult aangaan.

Wij hebben allen in de eigen familie- en vriendenkring huwelijken meegemaakt. Ieder huwelijk is een zeer bijzonder moment in het leven van twee mensen en hun dierbaren.
Een dag waar veel voorbereiding aan vooraf gaat en waar vol emotie naar toe wordt geleefd.
Een dag die gevoelens oproept van ontroering, vertedering en vreugde. Vooral bij het uitspreken van woorden van wederzijdse liefde en trouw.

Wat dàt betreft verschilt uw voorgenomen huwelijk niet van andere huwelijken. Toch is het wel weer een buitengewoon huwelijk omdat het de toekomst betreft van de troonopvolger.


1





2




Ik heb u als minister-president, Koninklijke Hoogheid, de afgelopen acht jaar leren kennen terwijl u zich voorbereidde op uw toekomstige taken. U heeft daarbinnen accenten gelegd op het waterbeheer en de internationale sportwereld.

De aankondiging van uw verloving met Máxima Zorreguieta -geboren en getogen in Argentinië- was een belangrijk moment, voor u en alle Nederlanders. Onze Kroonprins, de Prins van Oranje, treedt in het huwelijk.

U heeft uw aanstaande vrouw leren kennen in de imposante en romantische Koningsstad Sevilla, in het land van haar voorouders. Èn in het voorjaar: hèt jaargetijde van de liefde. Het was géén liefde op het eerste gezicht, zo heb ik begrepen, maar de verliefdheid kwam wel snel daarna en het werd liefde.

In de winter van 2000/2001 deed u uw huwelijksaanzoek. Op het ijs; Hollandser kan het niet.
Met Máxima smachtend naar warme chocolademelk, kwam u, Koninklijke Hoogheid, aan met rozen en champagne.

In het Mauritshuis is de prachtige tentoonstelling `winters van weleer' te bezichtigen.
Een tentoonstelling die laat zien dat al eeuwen geleden natuurijs de harten van mensen van alle rangen en standen sneller deed kloppen.

Gerard den Brabander zegt het als volgt in zijn sonnet 'schaatsenrijden':

De burgerij glijdt zwierend op en neder
het kort bestek der zwart-bevolkte baan
Men voelt het bloed snel, eleganter slaan
een hoffelijke jonkman knielt vertederd
voor zijn beminde en bindt haar schaatsen aan;
hun armen strenglen zich verliefd en teder
zij zetten af; ze wiegen heen en weder
en zien elkaar verrukt en glanzend aan.

Zó zal het niet precies zijn gegaan op 19 januari 2001. Maar wel liefdevol en gevoelig.
Hoe ú, Koninklijke Hoogheid, na enige repetitie weliswaar, uw aanzoek heeft gedaan, hebben wij allen onlangs kunnen zien en horen.


2





3

De stap die u beiden op 30 maart 2001 hebt gezet, volgde op een periode van bewuste, weloverwogen en verantwoorde bezinning.
Bezinning op alles wat er komt kijken wanneer twee mensen zich samen dienen voor te bereiden op de zware taken van de toekomst. Ik heb dat van zeer nabij mogen meemaken.

Het was geen gemakkelijke periode, met zoete en bittere momenten. Zoet en bitter staan bij het huwelijk symbool voor de verbondenheid in geluk en tegenspoed, zoals de toenmalige minister-president Cals zei in 1966 toen u, Majesteit, Prins Claus, in het huwelijk traden.

De verlovingstijd is ervoor om elkaar als aanstaande echtgenoten beter te leren kennen.
Voor u, mevrouw Zorreguieta, betekende uw verloving ook de keuze voor een nieuw en nog weinig bekend land, met een andere cultuur, een andere levenswijze.

Het betekende ook leren omgaan met overweldigende belangstelling voor alles wat u deed en alles wat u doet.
Uw optreden op 30 maart van het vorig jaar en de moeite die u heeft genomen om uzelf onze -niet gemakkelijke taal- meester te worden, heeft in Nederland grote waardering geoogst.
Graag wil ik ons grote respect betuigen voor de wijze waarop u zich ook sindsdien vol overgave, open, eerlijk en oprecht heeft ingezet om met ons kennis te maken en ons de gelegenheid te geven kennis te maken met u.

De massale belangstelling tijdens de bezoeken aan de twaalf provincies en de vier grote steden geeft aan hoe graag de mensen in het land zich aan u willen voorstellen.
Ook uw bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba in mei van dit jaar zal ongetwijfeld kunnen rekenen op groot enthousiasme bij de bevolking.

Máxima Zorreguieta, u heeft de harten gestolen van zeer velen in ons land en in ons Koninkrijk.
U bent Nederlandse geworden, één van ons, u hoort bij ons, ná uw huwelijk óók als Prinses der Nederlanden.

Koninklijk Bruidspaar,
Zaterdag 2 februari 2002 treedt u in het huwelijk. U straalt de kracht, de wil en de overtuiging uit om de toekomst zij aan zij tegemoet te treden.
De mensen in Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba leven mee in uw geluk.

3




4

Namens de ministerraad van het Koninkrijk heb ik u eerder deze dag een cadeau mogen aanbieden: twee zilveren exemplaren van een mooie en zeldzame Nederlandse vogelsoort. Ik hoop dat u daarvan vele jaren in voorspoed en geluk zult mogen genieten.

Dan verzoek ik nu iedereen het glas te heffen en u, Koninklijk Bruidspaar, een onvergetelijke en feestelijke huwelijksdag toe te wensen en voor de toekomst alle geluk, voorspoed en gezondheid, samen als man en vrouw.


* * * * * * *

4