Ingezonden persbericht

Solozeiler Henk Bezemer vertelt in Breda over zijn avonturen

ROOSENDAAL, 20020108 -- Vele zeilers plannen de laatste jaren als invulling van een "sabbatical" een overtocht over "de grote plas". Daarbij is het uiteraard zaak om goed beslagen ten ijs te komen. Een uiteenzetting kunnen bijwonen door een man die op dat gebied zijn gelijke in Nederland of België niet kent; is dan natuurlijk leuk meegenomen.

Daarom heeft Yachtconsult ten behoeve van zijn vele (ex-)cursisten en natuurlijk ook alle andere 'dromers' Henk Bezemer uitgenodigd om een avond te komen vertellen over zijn avonturen.

Henk Bezemer is redacteur van het maandblad Zeilen, maar daarbuiten ook solozeiler. Hij racete in dat kader ondermeer de Round Britain and Ireland (2x), de OSTAR (solo transatlantic), de AZAB (Azoren & Back) en vele lokale solo-wedstrijden. Hij ondernam vele reizen, meestal solo, op alle oceanen, ondermeer naar Noorwegen, Finland, IJsland, Canada, GB, Spanje, West Afrika, Brazilie, Midden Amerika, Caraiben, de Verenigde Staten, Mexico, Panama, India, Sri Lanka, Middellandse Zee etc. etc. Jaren verdiende hij zijn brood met delivery, het betaald ophalen of wegbrengen van schepen. Verder ondernam hij experimentele reizen om artikelen te schrijven voor het maandblad Zeilen zoals de reis zonder kompas of andere navigatie-instrumenten naar de Azoren.

Drie boeken over zeilen zijn van zijn hand:

a. Handboek en werkboek Astronavigatie

b. Avalon (over de OSTAR)

c. Zomers Zeilen (over de reizen met een Waarschip 570 op de Noordzee en de Oceaan)

Op de bewuste avond vertelt hij over:

a. De ontwikkeling van de navigatieleer

b. De geschiedenis van de nautische cartografie en enkele bijzondere zeekaarten

c. Planning van een lange reis

d. Navigatie zonder instrumenten, een leerzame expeditie met een vijfmeter lange zeilboot naar de Azoren (aan de hand van dia's)

Wanneer:
Zaterdag 26 januari 2002 / aanvang: 20.00 uur / zaal open: 19.30 uur Ontvangst met een kopje koffie.

Waar:
Zaal Dennenlucht, Heistraat 15 Breda
(routebeschrijving volgt na inschrijving; ruime parkeergelegenheid)

Prijs:
15 euro per persoon; korting bij inschrijvingen van meerdere personen