Gemeente Breda

28-01-2002

Stijgend water rivier Bovenmark noopt tot maatregelen

Waterschap Mark en Weerijs, het Hoogheemraadschap van West-Brabant (HWB) en de gemeente Breda hebben samen maatregelen getroffen om het stijgende water van de rivier de Bovenmark tegen te gaan. Deze bestaan uit het leggen van zandzakken langs de oevers van de Bovenmark bij de Burgemeester Pastoorsstraat in het Ginneken. Daarnaast wordt aan deze straat en aan de overzijde gelegen Van der Borchlaan het water dat omhoog komt via de straatkolken, teruggepompt naar de Bovenmark. Dit om te voorkomen dat het water over de weg de huizen inloopt. Ook op andere plaatsen langs de rivier de Mark wordt de situatie in de gaten gehouden en worden lokaal maatregelen genomen.

Het water in de Bovenmark blijft momenteel stijgen. Bij het meetpunt De Bieberg haalt het water naar alle waarschijnlijkheid morgenochtend om 8.00 uur de maximale hoogte van 2.55 m + NAP (Normaal Amsterdams Peil). Rond middernacht was dit peil 2.35 m + NAP. Het gemiddelde winterpeil hier is 0.25 m + NAP. Omdat de grote hoeveelheid water in de Bovenmark door de nauwe rivierbedding bij de Burgemeester Pastoorsstraat richting de singels stroomt, leidt dat vooral hier tot problemen.

Naar verwachting zal het meetpunt bij de Trambrug bij de CSM suikerfabriek - morgenochtend het maximale peil van 1.75 m + NAP halen. Rond middernacht was dit peil 1.58 m + NAP. Tijdens de winter staat het water hier gemiddeld op 0.15 m + NAP. Er is geen aanleiding te verwachten dat deze hoogte van 1.75 m + NAP tot problemen leidt.

De weersvooruitzichten geven geen aanleiding voor verdere maatregelen. Extra bemoedigend is het zakkende waterpeil van de Aa of Weerijs. Waterschap Mark en Weerijs, het HWB en de gemeente Breda denken dat daarmee de situatie onder controle is en blijft.

Het water van de Bovenmark stroomt via de singels verder ten noorden van Breda in de rivier de Mark. Ook hier wordt de waterstand nauwlettend in de gaten gehouden. Inmiddels zijn de bergboezems speciale gebieden die bij hoogwater vol kunnen stromen - vol aan het lopen. Deze bergboezems liggen aan weerszijde van de A16, ten zuide van de Mark. Zij zorgen ervoor dat het teveel aan water tijdelijk opgevangen wordt. Lage gedeelten van de Markoevers bij Terheijden zijn inmiddels verstevigd met zandzakken. Dat is ook het geval bij de Leurse Haven in de gemeente Etten-Leur. Ook hier worden geen problemen verwacht.

De oorzaak van het stijgende water is zware regenval van de afgelopen dagen.
Op 26 en 27 januari is totaal ca. 30 millimeter neerslag gevallen.

Burgers kunnen vannacht met vragen bellen naar Regionale Brandweer Breda, telefoonnummer (076) 529 66 00. Vanaf morgenochtend 8.00 uur kunnen burgers contact opnemen met het Hoogheemraadschap van West-Brabant, telefoonnummer (076) 564 10 00.

Breda, 28 januari 2002