Carros

Renault Talisman krijgt award van Automotive News

Nieuwste conceptcar van Renault valt op....

(28 januari 2002)

De meest recente conceptcar van Renault oogstte tijdens zijn onthulling op de autobeurs van Frankfurt in september 2001 al veel lof en is nu in de prijzen gevallen. De uitreiking van de traditionele Concept Car of the Year Awards vond plaats op 9 januari 2002 in Detroit. De Talisman ontving daarbij de best interior (mooiste interieur) prijs uit handen van het tijdschrift Automotive News en liet daarmee zijn zes concurrenten achter zich. Het design van het interieur van de Talisman is het resultaat van een nieuwe aanpak van Renault, genaamd Touch Design.

Net als ieder jaar begint de autobeurs van Detroit met de uitreiking van de Awards van het blad Automotive News. De concept cars die genomineerd zijn voor de verschillende categorieën (Mooiste Interieur, Mooiste Exterieur, Milieu en Conceptcar van het Jaar) worden beoordeeld door een jury die bestaat uit deskundigen uit de designwereld (Car Styling, Royal College of Art). Behalve zijn tweede plaats in de categorie Concept Car van het Jaar geeft vooral de prijs voor het Mooiste Interieur een extra dimensie aan de conceptcar Talisman door duidelijk te maken dat auto-interieurs ook op een andere manier opgevat kunnen worden.

Het Grand Tourisme aspect is eigenlijk niet meer dan een omhulsel dat bedoeld is om het interieur, dat gekenmerkt wordt door elegantie, eenvoud en comfort, tot zijn recht te laten komen. De Talisman is de eerste auto die voorzien is van Touch Design, een concept dat steeds belangrijker zal gaan worden in de interieurs van de toekomstige Renaults.

De Talisman is een getrouwe weergave van onze opvatting over hoe auto-interieurs er in de toekomst uit moeten zien, aldus Patrick le Quément, directeur Industrieel Design. Als de lange, naar boven openende portieren open gaan, wordt er een uiterst eenvoudig interieur zichtbaar waar heel gemakkelijk in- en uitgestapt kan worden door de ontbrekende middenstijl. Alles in het interieur doet ruim aan. De opvallende eenvoud, die ook voor de jury niet onopgemerkt bleef, is synoniem voor elegantie. Eenvoud herinnert ons er ook aan dat techniek in dienst staat van de mens en dat ruimte niet ten koste van de passagiers mag gaan.

De Talisman maakt als eerste auto gebruik van het concept Touch Design en kondigt daarmee de nieuwe aanpak aan die Renault in de toekomst zal gaan hanteren voor het ontwerpen van auto-interieurs. Patrick le Quément licht het concept toe dat hij associeert met verleidelijke en emotionele ergonomie. Ieder bedieningselement moet uitnodigen tot gebruik en duidelijk maken wat de functie ervan is. Daarom moeten de gebruikte materialen zacht aanvoelen, moet de vorm uitnodigend zijn en moet de bediening voor de hand liggen.

Touch Design is bedoeld om het gebruik van techniek vanzelfsprekend en spontaan te maken voor de mens door middel van esthetische aspecten. Touch Design staat dus in verband met eenvoud: ingewikkelde techniek wordt zo eenvoudig mogelijk gemaakt.

De Talisman is de eerste concrete auto waarin de ideeën voor Touch Design zijn toegepast. Dit nieuwe concept moet geleidelijk aan worden toegepast in alle toekomstige autos uit het gamma.