Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 28 januari 2002

PvdA-FRACTIE WIL ACTIE VAN MINISTER ZALM TEGEN NOTOIRE PRIJSOPDRIJVERS

De Euromonitor van de Consumentenbond laat zien dat er toch nog bedrijven/sectoren zijn die de invoering van de euro misbruikt hebben om extra prijsstijgingen door te voeren. De PvdA-fractie zal bij monde van Ferd Crone minister Zalm dinsdag tijdens het vragenuurtje om actie vragen. Hij moet de betrokken bedrijven en sectoren oproepen de prijsstijgingen terug te draaien; hij kan - met minister Jorritsma - de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) vragen om onderzoek en hij kan - met minister de Vries - een aantal gemeenten benaderen om de tariefstijgingen (b.v. parkeertarieven) terug te draaien.

Crone verwacht dat, naast de actie van de Consumentenbond, ook politieke druk van minister Zalm kan helpen. Bedrijven zullen immers niet te boek willen staan als notoire prijsopdrijvers.

Toelichting: de prijzenmonitor wordt door de Consumentenbond (met financiële steun van de overheid) gehouden om bedrijven op te sporen die de invoering van de euro misbruiken om de prijzen extra te verhogen. De bedoeling was om bedrijven hiervoor publiekelijk aan te spreken ('schandpaal-effect'). Daarbij past dat ook het kabinet zich publiekelijk uitspreekt.

Daarnaast heeft minister Zalm zich altijd optimistisch uitgesproken dat het met de prijsstijgingen wel mee zou vallen omdat er immers concurrentie is. De Consumentenbond wijst evenwel sectoren aan waar die concurrentie beperkt is, zoals bij CD's, fietsenhandel en videotheken, en daar moet het kabinet dan ook de NMa onderzoek naar laten doen.

Ten slotte zou de overheid, dus ook gemeenten, het goede voorbeeld moeten geven. Mede daartoe had de PvdA een amendement in de Euro-omrekeningswet ingediend om te bewerkstelligen dat ook lagere overheden de prijzen accuraat moeten omrekenen.

Dat moet nu worden nageleefd.

Voor nadere informatie: Ferd Crone 070-318 2755