BOVAG



Bron: Persberichten
Datum: 28-1-2002

---

ANWB-voorstel wijziging APK slecht onderbouwd

BOVAG vindt dat de ANWB haar voorstel, om de frequentie van de APK-keuringen voor personenauto's te halveren, slecht heeft onderbouwd en heeft gebaseerd op een een aantal aannames die allesbehalve op gedegen onderzoek zijn gebaseerd. Omdat auto's kwalitatief steeds beter zijn geworden, meent de ANWB dat pas na vier jaar (nu drie) en vervolgens pas om het jaar een APK-keuring nodig zou zijn. Daarmee zouden de autobezitters met zijn allen zo'n 450 miljoen euro kunnen besparen.

BOVAG vindt dat de ANWB wel heel erg makkelijk conclusies trekt. Weliswaar is het juist dat auto's kwalitatief steeds beter worden en, als ze volgens het onderhoudsschema van de fabrikant worden onderhouden, steeds minder defecten vertonen tussen de onderhoudsbeurten. Maar feit is ook dat fabrikanten het minimaal noodzakelijke onderhoud voorschrijven en dat de situatie dus heel anders wordt, als ook dit minimaal noodzakelijke onderhoud wordt nagelaten. De ANWB gaat volgens BOVAG ook voorbij aan het feit dat de huidige APK-verplichting voor automobilisten het sein is om toch maar onderhoud aan de auto te laten plegen. Zonder die verplichting zal een deel hiervan ook worden nagelaten, met alle gevolgen voor het milieu en de veiligheid van dien. De huidige kwaliteit van auto's kan zonder de APK een vals gevoel van veiligheid geven. Je merkt niet meer zo snel als vroeger of de auto op bepaalde punten toch onderhoud of reparatie behoeft. De verplichte APK zorgt ervoor dat auto's van drie jaar en ouder tenminste een maal per jaar op een aantal cruciale punten worden gecontroleerd.

BOVAG wijst ook op het nut dat de APK, in zijn huidige vorm, heeft om het gebied van mileu (uitlaatgastest), fraudebestrijding en controle op kilometertellerstanden.

Vanzelfsprekend moet de kwaliteit van de APK regelmatig worden geevalueerd en aangepast. In 1999 is het APK-systeem nog ingrijpend verbeterd. In 2004 moet de APK weer worden geevalueerd en, indien gewenst, aangepast. Daar werkt BOVAG, mits zorgvuldig onderzocht en onderbouwd, graag aan mee.


---