Gemeente Rotterdam

Stopzetting uitkeringen bij Sociale Dienst Rotterdam

N.a.v. publicaties in de media is onduidelijkheid ontstaan rond cijfers over het aantal stopgezette uitkeringen. Ten onrechte is de indruk ontstaan dat Wethouder Van der Tak van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afstand neemt van berichten over het staken van uitkeringen aan 3725 bijstandsgerechtigden in het laatste kwartaal van 2001. Deze uitkeringen zijn uitsluitend gestopt omdat mensen niet reageerden op een oproep voor heronderzoek of reïntegratiegesprek.

Zoals bekend heeft de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het vierde kwartaal van vorig jaar meer heronderzoeken gedaan dan ooit. Dat heeft logischerwijs ook geleid tot meer stopzettingen van uitkeringen.

De cijfers in de media w.o. Trouw van vanochtend gaan over de in januari (peildatum 23 januari) gestopte uitkeringen. Ondanks het feit dat er toen in vergelijking met het vierde kwartaal 2001 weinig heronderzoeken plaatsvonden, zijn in deze periode nog eens 1000 uitkeringen gestopt in verband met niet reageren op een oproep. Daarnaast zijn er 200 uitkeringen gestopt in verband met het niet inleveren van het maandelijks rechtmatigheidsformulier. 40 uitkeringen werden gestopt omdat cliënten ongeoorloofd in het buitenland verbleven.