Gemeente Tilburg

22-1-2002
Milieuzorg voor bedrijven aangescherpt
Aandacht voor milieu bij de bron

Burgemeester en wethouders hebben besloten om meer werk te maken van milieuzorg bij bedrijven. Het instrument hiervoor is de zogenaamde 'verruimde reikwijdte' van de Wet milieubeheer. Aandacht gaat met name uit naar afval, water en energie.

Regels die hiervoor zijn opgesteld zijn de volgende;


1. In iedere milieuvergunning moeten de onderwerpen energiebesparing, het zuinig omgaan met grondstoffen, afvalpreventie en hergebruik aan bod komen. Met deze bepaling is het verplicht voor alle bedrijven aandacht te hebben voor zuinig omgaan met grondstoffen, afval en hergebruik.

2. Alle bedrijven die geen milieuvergunning hebben, maar vallen onder een Algemene maatregel van bestuur met voorschriften zijn verplicht om een onderzoek te doen en een plan van aanpak te overleggen over energiebesparing, waterbesparing en afvalpreventie. Op deze wijze wordt bij het bedrijf de verantwoordelijkheid gelegd om zelf invulling te geven aan de zorg voor energiebesparing, vermindering van waterverbruik en de beperking van het ontstaan van afvalstoffen.
3. Bij de controles van de inrichtingen wordt nagegaan of voldoende is gedaan aan energiebesparing, grondstoffenbesparing, afvalpreventie en afvalscheiding.

Het Ministerie van VROM heeft voor de algemene milieuregels Wet milieubeheer informatiebladen ontwikkeld. Deze Infomilbladen kunnen gratis worden besteld bij het Informatiecentrum Milieuvergunningen (Infomil), telefoonnummer 070 - 361 05 75, e-mail: info@infomil.nl.