Gemeente Tilburg

22-1-2002
Tilburg wil meer ruimte voor individuele woonwensen Dit en meer in de WoonVisie van de gemeente Tilburg

De gemeente Tilburg wil meer ruimte bieden aan bewoners om hun woonwensen waar te maken. Keuzevrijheid, betaalbaarheid én een hogere kwaliteit van woningen én woonomgeving komt nog meer centraal te staan. Bovendien staat zeggenschap van bewoners over de te bouwen woningen hoog op de agenda. Dit en meer in de WoonVisie.

Keuzevrijheid; meer aandacht voor 'wonen' in de wijkplannen Woonwensen zijn vaak niet alleen gericht op de woning, maar ook op de woonomgeving, de buurt, het aanbod van voorzieningen en de bereikbaarheid. Bewoners moeten zelf kunnen kiezen waar ze willen wonen. De gemeente wil deze keuzevrijheid vergroten door verspreid over de hele stad verschillende woonmilieus aan te bieden. Soms is daarvoor verandering nodig, verandering in de zin van renovatie, samenvoeging, sloop en vervangende nieuwbouw. Dit gebeurt in de vorm van het opstellen van uitbreidings- en wijkplannen. Voor een aantal wijken zijn of worden er al wijkplannen opgesteld (West, Noord, Korvel, Westend, St.Anna, Zorgvlied Zuid, Trouwlaan/Uitvindersbuurt ,Oud Noord, Groenewoud en Gesworen Hoek). Voor de overige wijken moet dit nog gebeuren. In de toekomst zal in deze wijkplannen nadrukkelijker ingegaan worden op de kwaliteit van het wonen en de woningen in deze wijken. Het opstellen van de wijkplannen gebeurt in nauwe samenspraak met de bewoners in de wijk.

Keuzevrijheid; aandacht voor de sociale en zorgsector Ook mensen met een (financieel) kwetsbare positie moeten op de woningmarkt huisvesting naar wens kunnen vinden. Voldoende goede en betaalbare woningen in de sociale huursector zijn hiervoor essentieel. De gemeente wil zich meer gaan inspannen om in elk stadsdeel huizen van de sociale huursector te waarborgen. Tilburg zal zich blijven inzetten voor nieuwbouw in de sociale huursector, ook in de nieuwbouwwijken.
Ook mensen met een zorgbehoefte moeten de kans krijgen lang zelfstandig te blijven wonen. Het woningaanbod, in combinatie met het aanbod van zorg, diensten en recreatie moet hierop ingericht worden. Tilburg zal zich inzetten om bij nieuwbouw rekening te houden met de woonzorgvraag, bijvoorbeeld door woningen te ontwikkelen die gericht zijn op één specifieke doelgroep. Hier wordt dan ook rekening gehouden met de woonomgeving.

Samenwerking
Onmisbaar bij de realisatie van deze ambities zijn betrokken partijen als projectontwikkelaars, woningcorporaties en makelaars. Uiteraard ook de inwoners zelf. Goede samenwerking en meer afstemming tussen partijen staat voorop. De gemeente zal hiervoor aparte afspraken maken op korte termijn. Ook krijgen plannen die een bijdrage leveren aan de realisatie van de WoonVisie meer prioriteit.

Op 18 februari 2002 wordt de WoonVisie in de raad behandeld. Op 4 februari 2002 in de commissie. De WoonVisie ligt vanaf 24 januari 2002 tot en met 18 februari ter inzage bij de stadswinkels.