Verbond van verzekeraars

Mailingactie ABP niet in strijd met Wet Bpf 2000

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft aangegeven dat de veelbesproken mailingactie door ABP Verzekeringen niet in strijd is met hetgeen de wetgever heeft beoogd. Dergelijke acties zijn bovendien in de toekomst niet meer mogelijk door het in werking treden van alle bepalingen van de Wet Bpf 2000. De staatssecretaris zal daarom geen verdere maatregelen nemen om herhaling van een dergelijke actie te voorkomen.

Dat antwoordde de staatssecretaris op de vragen van Tweede-Kamerlid De Vries (VVD). ABP Verzekeringen kwam in opspraak toen het in juni 2001 een mailing uitstuurde, waarin deelnemers die een aanvullende verzekering op de collectieve pensioenregeling hadden gesloten, werd gevraagd een permanente machtiging te verlenen aan ABP Verzekeringen. Met die machtiging kan het pensioenfonds ABP gegevens verstrekken aan ABP Verzekeringen. De actie kwam al gauw in opspraak omdat de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds (Wet Bpf 2000) gegevensuitwisseling tussen een pensioenfonds en een verzekeringsdochter verbiedt.
De Pensioen- & Verzekeringskamer onderzocht vervolgens in hoeverre de actie in strijd was met de Wet Bpf 2000 en concludeerde dat ABP Verzekeringen binnen de grenzen van de wet heeft gehandeld. De staatssecretaris heeft in zijn antwoord op de Kamervragen aangegeven zich daarbij aan te sluiten. Immers, de klanten van ABP Verzekeringen staat het vrij om de machtiging al dan niet te verstrekken, aldus de staatssecretaris. Wel vindt hij dat ABP Verzekeringen in een bevoorrechte positie was ten opzichte van andere verzekeringsbedrijven dankzij haar banden met het bedrijfstakpensioenfonds ABP. Maar deze bijzonderheid (de een-op-een-relatie tussen de ABP Verzekeringen-klantenkring en de deelnemers aan het bedrijfstakpensioenfonds ABP) zal volgens Hoogervorst niet meer kunnen voorkomen dankzij het feit dat met ingang van 1 januari 2002 alle wettelijke bepalingen van de Wet Bpf 2000 in werking zijn getreden. Hij zal dan ook geen maatregelen nemen om een dergelijk actie in de toekomst te voorkomen.

Bondig, januari 2002