---

Ministerie van Defensie



---

Complex ceremonieel voor koninklijk huwelijk

28-01-2002

Ondanks alle ervaring is het huwelijk van prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta voor het bureau Ceremonieel van RMC West een unieke gebeurtenis.
"Het komt allereerst zelden voor dat een kroonprins in het huwelijk treedt", zegt Kapitein Koos Witteveen, plaatsvervangend hoofd. "Dat maakt het tot een speciale gebeurtenis. Daarnaast is het bijzonder dat zon grootschalige militaire inzet in de hoofdstad plaatsvindt."

Uitdagende locatie
De grote omvang van het militaire ceremonieel rondom het huwelijk is voor het bureau Ceremonieel geen probleem. "De locatie zorgt meer voor een uitdaging", zegt Witteveen. "Den Haag is gewend aan grootschalig ceremonieel doordat daar elk jaar Prinsjesdag plaatsvindt. De hoofdstad heeft die ervaring niet. En wij hebben zelf geen ervaring met Amsterdam als locatie van groot militair ceremonieel. Dat vraagt dus meer afstemming en coördinatie. Gelukkig zijn de contacten met de Amsterdamse politie en gemeente goed. Wel merk je dat Amsterdam moet wennen aan de omvang van onze militaire inzet. We zetten immers 2500 militairen in en sluiten het centrum van de stad af."

Complexe inzet
De organisatie omtrent het huwelijk is volgens Witteveen complex. "Bij Prinsjesdag heb je een verplaatsing van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof en weer terug. Daarvoor zetten we twee erewachten in. Langs de route staat een ere-afzetting. Tijdens het huwelijk zijn er in totaal drie erewachten en drie verplaatsingen op verschillende momenten en met wisselende routes. We hebben besloten de ere-afzetting alleen op te stellen op het moment dat de stoet langskomt. Zo voorkom je dat militairen uren in het gelid staan. Gezien het jaargetijde is dat geen pretje. Je kunt er anders op wachten dat er gaten in de afzetting vallen. En ons doel is juist kwalitatief goede erewachten en
-afzettingen te laten zien op het moment dat de stoet langskomt."
Vooroefenen
Voor zon grootschalige inzet zou het prettig zijn om te oefenen. "Maar dat kan niet", stelt overste Piekstra, hoofd Operatiën RMC West, duidelijk. "Je kunt niet het centrum van Amsterdam uren afgrendelen en duizenden mensen optrommelen om te oefenen." Desondanks moet de inzet op de huwelijksdag zo precies lopen als een Zwitsers uurwerk. "Alles moet meteen goed gaan. Een tweede kans is er niet."

Dossier Koninklijk Huwelijk