Dordrechts Museum


Vernieuwing dak en renovatie gevel

Voor het eerst in 25 jaar sluit het Dordrechts Museum enkele maanden zijn deuren voor publiek vanwege een ingrijpende vernieuwing van een groot deel van het dak. In diezelfde periode wordt ook het voegwerk van alle gevels van het complex hersteld, zodat de overlast voor bezoekers beperkt wordt tot dezelfde periode. Op 9 juni gaat het museum weer open met de tentoonstelling Jacob Gerritsz. Cuyp (1594?1652), Nestor van de Dordtse schilders.

Geschiedenis
Op de plaats van het huidige museum stond vroeger een klooster. In 1852 verbouwde de gemeentearchitect G.N. Itz. de toenmalige gebouwen van dit Agnietenklooster in Neo-Classicistische stijl ten behoeve van het Stadsgeneeskundige Gesticht voor Krankzinnigen. Nog geen vijftig jaar later, in 1898, verliet het gesticht de gebouwen en kwam het gebouwencomplex vrij voor het museum. Dit was toen nog gevestigd in de Boterbeurs aan de Wijnstraat, waar het al geruime tijd met een steeds nijpender ruimtegebrek kampte. De verhuizing betekende dan ook een enorme vooruitgang. In de jaren 1902 - 1904 richtte men de gebouwen in tot Gemeente Museum en kwam er een nieuwe entree aan de zijde van de Museumstraat, die toen nog Lindengracht heette, nu nog zichtbaar vanuit de tuin. Tussen 1976 - 1977 is het museum opnieuw verbouwd, waarbij onder andere de glazen doorgang tussen de Vestvleugel en het hoofdgebouw is ontstaan en de ingang aan de Museumstraat is gekomen. In grote lijnen is het aanzien van het gebouw echter na de verbouwing van 1904 hetzelfde gebleven.

Problemen met het dak
De dakconstructie aan de Vestzijde bestaat uit een zadeldak met twee eindschilden waarvan een groot gedeelte uit enkel draadglas bestaat. De hellende dakconstructie is niet geïsoleerd, waardoor het binnenklimaat moeilijk te beheersen is. Op warme dagen betekent dit dat de temperatuur snel kan oplopen tot 35 graden Celsius, terwijl in de winter de warmteverliezen zo groot zijn dat de temperatuur met moeite op een acceptabel niveau kan worden gehouden. Zoals te raden valt heeft dit ook zo zijn consequenties voor de luchtvochtigheid, die met vele bevochtigers op peil moet worden gehouden.

Een betere klimaatbeheersing
Voor de toekomst van het Dordrechts Museum is een optimaal klimaat een eerste vereiste. Het is dan ook onontkoombaar de gebouwflank Vest te voorzien van een warmdakconstructie, waardoor het binnenklimaat beter kan worden beheerst. De gemeente heeft in september 1999 toestemming gegeven voor de vernieuwing van het dak, waarbij ook is voorzien in het verwijderen van asbest en het aanbrengen van brandwerende voorzieningen. Het aanzien van het museum aan de buitenzijde zal na de werkzaamheden vrijwel gelijk blijven. In het dakvlak komen goed geïsoleerde vensters. Het daglicht kan hierdoor, net als nu, de bovenzalen van het museum verlichten.